Първа версия за терористична атака срещу украинския "Боинг"

Посолството на Украйна в Иран продължава да изтъква техническа неизправност

Свят
20:56 - 08 Януари 2020
4399
Първа версия за терористична атака срещу украинския "Боинг"

В случая с катастрофата на украинския пътнически самолет в Техеран като приоритетна версия трябва да се разглежда възможността в него да е попаднала ракета или друг терористичен акт. Това твърди авиоекспертът и бивш сътрудник на конструкторското бюро "Сухой" Вадим Лукашевич. Той е убеден, че нито една от тези две версии не трябва да бъде изключена и набляга на факта, че боингът пада в момент, когато отношенията между Иран и САЩ са били максимално обострени.

"Именно и заради това версията за терористичен акт или попаднала ракета трябва да бъде приоритетна", обяснява експертът. В момента като основна причина за тежката катастрофа се изтъква запалването на двигателя. По думите на Лукашевич, обаче, това не е причина, а следствие от случилото се на борда. "Освен това на видеото от падането на самолета, ако е достоверно, се вижда, че самолетът се срива под ъгъл 25 градуса и вече е горял, тоест - бил е неуправляем", добавя той.

Експертът отбелязва, че уврежданията, открити на отломките от самолета, биха могли да се появят при попадането на осколки от зенитна ракета. При това, според него, самолетът се е взривил при удара си в земята. Лукашевич се възмущава и от "безхаберието" на иранските власти, които не са затворили въздушното си пространство на фона на разгарящия се конфликт със САЩ. По-рано посолството на Украйна в Иран нарече приоритетна версията за техническа неизправност на самолета и изключи терористичен акт. Малко след това същото съобщение бе редактирано и посочването на възможни причини бе премахнато.