Първанов обвини Радев, че не подпомогнал дебата между политиците

Президентството спасило медиците в Либия, обяви бившият БСП лидер

Политика
12:21 - 22 Октомври 2021
1361
Първанов обвини Радев, че не подпомогнал дебата между политиците

Президентът трябва да бъде коректив и посредник при тежки социални конфликти. Първото и най-важно е президентът да бъде обединител на нацията. Второто най-важно е решаването на социалните проблеми - той трябва да се опитва да бъде посредник при решаването на тежки социални конфликти. Така описа функциите на държавния глава президентът от 2002 до 2012 година Георги Първанов в интервю за Bulgaria ON AIR. 

Той припомни тежката стачка на учителите през 2007 г., която продължи с месеци. Тя завърши след среща на територията на президентството.

В чисто политически план, когато зациклят преговорите след избори, няма по-логично от това президентът да посредничи, да сближи позициите, категоричен е Първанов .

Аз съм един от хората в политиката, който най-много е страдал от компромати. В много от случаите е ставало въпрос за приятелски огън. Това отдавна не работи, това помрачава образа, може да развали настроението на кандидата и близките му, но не е политически похват, подчерта още бившият държавен глава.

Той посочи като едни от случаите, в които ролята му на държавен глава е била от съществено значение за решаване на национални приоритети - като разговора с папата, на който той обяви, че ни оневинява за атентата срещу него. Първанов подчерта и ролята на президентството за спасяване на медиците ни в Либия, след като правителството "развя белия байрак".