Първанов опитал да узакони колекцията на Васил Божков

Новини
08:28 - 17 Февруари 2020
15722
Първанов опитал да узакони колекцията на Васил Божков

Президентът на България Георги Първанов (2002-2012 г.) е опитал да легализира още през 2004 г. античната колекция на Васил Божков, разкри в студиото на Би Ти Ви археологът Николай Овчаров. Според думите му, тогава държавния глава е лобирал трите големи антични сбирки в България – на Васил Божков, на Димитър Иванов – Гестапото и на братята Бобокови, да бъдат амнистирани и властите да не търсят документи за произход.

Николай Овчаров има съмнение за начина, по който Васил Божков е събирал античните предмети

„Самият аз съм може би първия, който е виждал колекцията на Васил Божков. Покани ме началникът на фондация „Тракия” Кирил Христосков, за да я огледам. Васил Божков ми предложи работа, но аз отказах, тъй като не беше ясно какъв е произхода на тези предмети. По това време министър на културата беше Нина Чилова, тогава с екип заедно подготвяхме новия закон за културното наследство, който не бе променян от 1969 г.

През 2008 г. новият закон беше приет. Тогава в него имаше текст за категорията „държател” – хора, на които се даваше 6 месеца да докажат произхода на колекцията си. Тоест, ако не може да се докаже произхода, той може да държи тези предмети, но без да ги продава, а след смъртта му те остават в полза на държавата. Този член обаче бе даден на Конституционния съд от Гиньо Ганев и бе премахнат”, разказа Николай Овчаров.

Според думите му, изложбата през 2007 г. в Европейския парламент на предмети от колекцията на хазартния бос към онзи момент не е била регистрирана и узаконена.

Същевременно културния министър Боил Банов обяви, че Министерството на културата няма право да проверява нерегистрираните хиляди предмети на Васил Божков, а само 212-те златни антични предмети, които са регистрирани за музея му. "Проверявали сме музея през 2015 г. Останалите предмети ние нямаме право да ги проверяваме, тъй като това е частната колекция на Божков. Ако има сигнали, както сега, тогава имаме правомощия. След като тече проверка на прокуратурата, ние имаме правомощия. Внушението, че Министерство на културата е стояло и наблюдавало как се множи една колекция, не са правилни“, уточни Боил Банов.