Първанов в мемоарите си: Сергей, ти си подлец!

Ексклузивно
16:36 - 19 Април 2021
14110
Първанов в мемоарите си: Сергей, ти си подлец!

Обвинения за лобизъм, подлост, съмнителни семейно-държавнически сделки и разкритие за грубо вмешателство в политиката и на БСП, и на водената в страната, отправя бившият президент и бивш председател на Столетницата Георги Първанов в новата си книга "Пътуване към паметта". Вчера той представи тома пред отбрана публика в столицата, на която присъстваха и част от засегнатите, макар и косвено, лица в нея, посочени за близки около "кръга Станишев". Lupa.bg ви запознава с кратки, но съществени откъси от мемоарите на агент Гоце. 

Близо 10 години след битката, която водиха Първанов и лидерът на ПЕС Сергей Станишев за поста "бесепар номер едно", явно нищо не е забравено, нито простено. Изненадващо в книгата си екс държавният глава нарича някогашния си наследник начело на БСП "подлец" и го критикува за системно неглижиране на неговата експертиза по отношение на развитието на партията, а и на страната. През 2012 г. Първанов реши да си върне Столетницата и влезе в остър сблъсък с тогавашния председател Станишев, а накрая си даде отвод и така Станишев бе преизбран. 

Ето как той описва "мъчителната" си раздяла с политиката в едноименна глава от книгата: 

"След края на двата ми президентски мандата реших да се върна в БСП. За тази цел се записах в партийната организация в община Ковачевци, където членуваха моите земляци. Може да е било сантимент, а може би просто исках да избягам от интригите на "жълтите павета". 

Бил съм наивник, като съм си мислел, че това може да се случи. Та нали огромната част от гнусните поръчкови материали в медиите идваха от обкръжението на С. Станишев и тяхната първа цел беше тъкмо да обезцени свършеното от мен, пише той по повод опита му даде подробен отчет за дейността си начело на "Дондуков" 2 в продължение на 10 години". 

Тогава, твърди Първанов, започнала войната между него и Станишев. 

"В разгара на кампанията Моника и Сергей пуснаха клипче с архар, някакъв дуел имаше. Силно изискано чувство за хумор. Репликирах, че това много ми напомня известния клип с брадвата от едни други избори (катастрофално загубени от "Позитано"). Добавих, че това вероятно са парите, заделени за реклама на България, които през Австрия се върнали в България (аферата "Хохегер")", пише още Първанов, въпреки че въпросната афера приключи през 2013 г. в задънена улица - с анкетна комисия в Народното събрание, но без резултати.

Екс президентът допълва: "Борисов съобщи, че Станишев е ходил в премиерската му вила да го моли да придвижат проекти на Моника Йосифова. Сергей го обърна на майтап, за да отрече, но в един момент самата Моника информира медиите, че е работила с три поредни правителства - на Симеон Сакскобуррготски, на Сергей Станишев и на Бойко Борисов". В разгара на аферата "Хохегер" в действителност г-жа Йосифова, днес с фамилия Станишева, казва, че няма да допусне да се правят каквито и да е спекулации по неин адрес и заявява открито, че е работила с въпросните трима премиери. Като допълва: "Работила съм с корпоративни клиенти и институционални клиенти. Компании като моята би трябвало да бъдат гръбнака на българската икономика. Работила съм с Министерския съвет, с различни министерства, сред които Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на финансите. Моята дейност не започва от Сергей Станишев и не приключва с края на неговото управление". 

Първанов обаче не спира до тук атаките си спрямо Станишев. Той се оплаква в книгата си, че не просто е виждал поръчкови статии за себе си, като вини него за старта й, но и че дори бил преброил заедно с екипа си цели 700 статии, изписани срещу личността му. 

"Няма никакво значение, че С. Станишев беше назначен от мен. Нормално е да се еманципира, да тръгне на състезание. Той обаче не спря дотук и затова бях отбелязал: "Участвал съм в многобройни яростни, агресивни изборни кампании. Бога ми, толкова грозна кампания срещу мен не е имало. И това не е оплакване, това е диагноза". 

Моят екип беше преброил над 700 поръчкови публикации срещу мен за няколко месеца. Бях отвратен, омерзен. И естествено възкликнах: "Няма политическа цел, която да оправдае подлостта ти в личните ни отношения, драги ми Сергей!". 

Първанов обвинява Станишев и за това, че хората около него били оставили Ивайло Калфин без кола по време на кандидатпрезидентската му кампания. А сетне стига и до обсъждането на проектокабинета на Пламен Орешарски, в който той и Петър Димитров настояли да се чуят политическите оценки за определените кандидат-министри, но това не можело да се случи, защото по думите на Гоце, на Орешарски просто бил сведен списък. "От "Позитано" често казваха, че правителството е надпартийно. И това беше вярно, защото кръгът "Станишев" отдавна стоеше над партията", допълва в книгата си бившият президент. 

Първанов е изключен от БСП заедно с най-близките си сподвижниви през 2014 г. А за последвалите събития на "Позитано" 20 и опитът на сегашната председателка на БСП Корнелия Нинова да изтика в ъгъла лидера на ПЕС и неговите съмишленици, Първанов многозначително пише: "Не се чувствам възмезден за това, че след време тя се отнесе така безпардонно към Станишев, както той с мен".