Първи протест у нас срещу зверствата в Буча

Актуални новини
13:39 - 04 Април 2022
2479
Първи протест у нас срещу зверствата в Буча

Първи протест се проведе у нас среща зверствата в украинския град Буча. Мъж легна с вързани ръце зад гърба си пред Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София в знак на протест срещу убитите цивилни граждани в Буча.

За акцията първо съобщи Десислава Симеонова във фейсбук, която случайно минава с автобус оттам. "Видях, че има изложба отпред. Загледах се да видя каква е изложбата и тогава видях, че мъж лежи отпред като умрял, а ръцете му са вързани", разказва тя пред "Свободна Европа".

По думите й веднага е разпознала "за какво е протестът", затова е слязла на спирката. Тогава от Руския център излизат двама мъже, които се представят за служители - те започнали да снимат протестиращия Давид Джамбазов и сестра му, която го придружавала.

Самият Джамбазов решил да проведе протестна акция малко след 9:30 днес пред Руския център на ул. "Шипка" в центъра на София. Повод за протеста му са новините от последните дни за десетки открити тела на убити по улиците на малкия украински град до Киев - Буча, който руските войски напуснаха в края на миналата седмица.

Световните медии разпространиха снимки на лежащи мъртви мъже, чиито ръце са вързани с бели кърпи зад гърбовете им - нещо, което мнозина оприличават на чеченски почерк.

"Исках да покажа какво е да има тела по улицата", каза пред "Свободна Европа" Давид Джамбазов. Той нарочно избира Руския културен център като място на протест, защото "всичките снимки от освободените украински градове днес се отъждествяват с руската държава и култура".

Симеонова разказва още, че когато отишла до Руския център, един от служителите изблъсквал телефона от ръцете на сестрата на Джамбазов, за да спре да снима. "Той заставаше на 10-15 см от лицата ни. Отвътре излязоха още служители и започнаха да ни се карат", разказва Симеонова, която също започва да прави снимки.

Мъжете от центъра им обяснили, че не може да се протестира на стълбите пред РКИЦ и се опитали да изблъскат Давид и сестра му на тротоара. Извикали и полиция, която дошла бързо. И Джамбазов, и Симеонова твърдят, че полицаите са били учтиви. "Станах, попълних протокол", казва Джамбазов.

"РКИЦ сега (около 10 ч. - бел.ред.)! Охраната се опитва да ни изгони - две жени сме само! Идвайте! Единият избута снимащата жена, застанаваха на по 15 см разстояние от лицата ни, за да ни спрат да снимаме. Извикали са полиция да ни разгонят от тротоара" написа Симеонова в пост във фейсбук. Под него вече текат призиви следобед пред Руския културно-информационен център да се съберат още хора.