Първи публични изслушвания в процедурата за импийчмънт

След седмици на свидетелски показания при закрити врата, залогът е висок за демократите

Свят
11:58 - 13 Ноември 2019
1815
Първи публични изслушвания в процедурата за импийчмънт

Американските демократи достигнаха до решаващ момент в разследването за импийчмънт срещу президента на САЩ.

За първи път днес демократите ще осветлят разследването си пред американското общество и ще се опитат да представят най-големите доказателства за контактите на президента Доналд Тръмп с Украйна и да представят случая си, че държавният глава нарушава конституцията и не е годен да ръководи САЩ.

След седмици на свидетелски показания при закрити врата, залогът е висок за демократите, защото те не само трябва да привлекат общественото внимание към изслушванията и показанията, но и също да гарантират, че републиканците и други недоволни групи няма да попречат на изслушванията и да ги превърнат в политически хаос.

Демократите вече чуха показанията на свидетелите при закрити врата, сега техните истории ще бъдат излъчени по телевизиите с надежда да привлекат зрителите и да убедят избирателите в идеята, че Тръмп злоупотребява с властта и трябва да се превърне в третия президент в историята на страната, срещу когото е гласувано за импийчмънт.

Ново проучване на СиБиЕс, публикувано вчера, показва, че двете страни са изправени пред разединен електорат, докато се опитват да привлекат обществото на своя страна. 56% от анкетираните смятат, че Тръмп не се справя добре срещу процеса за отстраняването му от власт, докато 52 на сто мислят, че демократите също не се справят добре.

В документ на републиканците, изпратен до членовете на партията във вторник сутринта, се казва, че партията смята, че няма доказателства за повдигане на обвинения на президента на САЩ.

Конкретно републиканците планират да оборят твърдението на демократите, че Тръмп и личния му адвокат Руди Джулиани са притискали украинския президент Владимир Зеленски да започне две политически мотивирани разследвания, които ще помогнат на американския лидер в предизборната му кампания 2020.

Твърденията, че Тръмп е използвал близо 400 милиона долара помощ като лост за оказване на натиск върху Зеленски да разследва бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, е в основата на разследването, което може да доведе до свалянето на държавния глава на САЩ.

Президентът Зеленски и президентът Тръмп обявиха, че не е имало натиск по време на телефонния разговор. Украинското правителство не е било наясно, че САЩ са блокирали помощ за сигурност по време на разговора на 25 юли. Президентът Тръмп се срещна с държавния глава Зеленски и помощта за Украйна беше обявена през септември 2019 г. Това се е случило без Украйна да разследва политическите опоненти на президента Тръмп, пише в документа на Републиканската партия, разпространен до членовете на партията във вторник сутринта.