Първи случай на маймунска шарка в Хърватия

Заразен е мъж, който се е завърнал неотдавна от пътуване до Италия и Испания

Новини
10:13 - 24 Юни 2022
6215
Първи случай на маймунска шарка в Хърватия

Първи случай на маймунска едра шарка е потвърден в Хърватия, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, цитирана от агенция ХИНА.

Мъж, който се е завърнал неотдавна от пътуване до Италия и Испания, е диагностициран със заболяването в загребската инфекциозна болница „Д-р Фран Михайлевич“ в четвъртък вечерта. Мъжът не е хоспитализиран, защото е с леки симптоми на заболяването, а е поставен в изолация.

В Гърция са потвърдени три случая на маймунска шарка, съобщава в. „Катимерини“, като се позовава на Националната организация за обществено здраве. Изследва се още един подозрителен случай. 

Напоследък инфекциозното заболяване се разпространи в редица страни извън Африка. Досега са открити около 2500 случая в 35 държави извън Африка.

Симптомите на маймунска едра шарка обикновено продължават от 2 до 4 седмици. Инфекцията се предава чрез близък контакт със заразен човек или животно или със замърсени с вируса материали, казва Световната здравна организация.

Вирусът на маймунската едра шарка се предава от един човек на друг чрез близък контакт с наранявания, телесни течности, дихателни капки и заразени материали, като например спално бельо.