Първи товарен кораб отплава от Мариупол

Миналата седмица Москва съобщи, че пристанището е разминирано и отново е отворено

Русия
11:46 - 31 Май 2022
2269
Първи товарен кораб отплава от Мариупол

Товарен кораб напусна пристанището в Мариупол за първи път от месеци, след като руските войски успяха да превземат украинския град, съобщава "Ройтерс".

По информация на лидера на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин корабът е натоварен с метал и плава на изток към Русия.

Украйна определи като грабеж извозването на метал за Русия от Мариупол, чието превземане осигури на Москва сухопътна връзка между континентална Русия и проруската сепаратистка територия с анексирания Крим.

Днес 2500 тона горещо валцувана ламарина напуснаха пристанище Мариупол, написа Пушилин в "Телеграм" и допълни, че корабът плава към руското пристанище Ростов.

Русия установи пълен контрол над Мариупол по-рано този месец, след като над 2400 украински бойци се предадоха в обсадения стоманодобивен завод "Азовстал".

Миналата седмица Москва съобщи, че пристанището е разминирано и отново е отворено за търговски кораби.

Преди дни външният ни министър Теодора Генчовска заяви, че до седмица се очаква българският кораб, плаващ под малтийски флаг, "Царевна" да излезе от пристанището в Мариупол, където е блокиран от началото на войната в Украйна в края на февруари.