Русия готова да отвори коридор за кораби с украинско зърно

Руденко посочи и че Москва ще обсъди възможността за размяна на военнопленници с Киев

Русия
11:54 - 25 Май 2022
2228
Русия готова да отвори коридор за кораби с украинско зърно

Русия е готова да осигури хуманитарен коридор за кораби, превозващи украинско зърно. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, цитиран от "Ройтерс".

В замяна обаче Украйна трябва да разминира пристанищата.

Руденко подчерта, че за да се избегне продоволствена криза, санкциите, наложени на Русия заради военната операция в Украйна, трябва да бъдат премахнати.

Решаването на проблема с храните изисква цялостен подход, включително премахване на санкциите, наложени срещу руския износ и финансови транзакции, отбеляза той.

Руденко посочи и че Москва ще обсъди възможността за размяна на военнопленници с Киев, след като тези, които са се предали, бъдат осъдени.

По негови думи е преждевременно създаването на руска военна база в контролираната от Кремъл Херсонска област на Украйна.

По-рано стана ясно, че днес руските въоръжени сили ще отворят хуманитарен коридор в посока Черно море за безопасното излизане на чуждестранни кораби от пристанището на Мариупол.

Заради настъпилата продоволствена криза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предприе стъпки за търсене на споразумение с Русия, Турция и други страни, за да отключи износа на украински храни към световните пазари и да предотврати потенциален глобален недостиг на храни.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че страната му ще се опита да помогне на Украйна да изнася зърното си.

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис пък посочи, че военни кораби на НАТО могат да бъдат използвани за транспортиране на зърно от Украйна до страните, които се нуждаят от износа.