Първи в света: Британец получи мозъчни импланти срещу пристъпите на епилепсия

Невростимулаторът под черепа му изпраща електрически сигнали дълбоко в мозъка

Здраве
19:30 - 24 Юни 2024
3422
Първи в света: Британец получи мозъчни импланти срещу пристъпите на епилепсия

Мозъчни импланти са поставени на британски тийнейджър и успешно овладяват на пристъпи на епилепсия, които понякога са стотици на ден, пишат "Гардиън" и болницата, където е извършена операцията.

Оран Ноулсън, на 13 г., с тежка форма на епилепсия, вече има произведен от британска компания невростимулатор под черепа. Той изпраща електрически сигнали дълбоко в мозъка и ежедневните пристъпи намаляват с 80% и са по-леки, продължава британският вестник. Екипът в болницата пък обяснява, че ще продължават опитите пристъпите да се намалят още повече, като се персонализира електронното стимулиране.

Младежът е по-щастлив, по-бъбрив и има по-добро качество на живот, откакто е получил устройството, казва майка му. Живеещият в Съмърсет Оран развива на тригодишна възраст синдрома Ленъкс-Гасто - устойчива на лечения форма на епилепсия. До поставяне на устройството не е имал и ден без припадък; понякога са стотици, припадал, спирал да диша и било нужно да бъде реанимиран. Затова се нуждаел от денонощна грижа, тъй като пристъпите можело да са по всяко време на деня, а това значително повишавало риска от синдрома на внезапната неочаквана смърт.

За поставяне на импланта два електрода са вкарани дълбоко в мозъка му, за да достигнат до таламуса, с точност под милиметър. Свързани са с невростимулатора - квадратно устройство със страни по 3.5 см и дебелина 0.6 см - поставен на място, където костта е отстранена, а за да бъде задържано устройството, се прикрепя към останалата част от черепа. Може да се презарежда чрез слушалки. Операцията продължава седем часа.

Изводите за състоянието му се правят над половин година след операцията, извършена през октомври в болница Great Ormond Street Hospital в Лондон, като част от изпитания в партньорство в Лондонския университетски колеж, болницата на Кралския колеж и Оксфордския университет.

Във видеоклип, публикуван на сайта на болницата, заснет, когато Оран е на 12 годни, майка му Джъстин казва, че здравето му е усложнявано не само от епилепсията, а и от други заболявания и че забавянето в развитието му е голямо, като на петгодишно дете. Семейството опитало лекарства, но те не помогнали, както и други методи, които не дали резултат.

"За Оран и семейството му епилепсията промени напълно живота им и да го видя да язди кон и да си върне независимостта е абсолютно поразително. Не можем да бъдем по-щастливи, че сме част от тяхното пътешествие", казва Мартин Тисдал, водил екипа, извършил операцията. "Дълбоката мозъчна стимулация ни доближава повече от всякога до спирането на епилептичните припадъци при пациенти, които имат много ограничени възможности за ефективно лечение."

Предстои да бъдат направени тестове на още пациенти с такава диагноза. В клипа на сайта на болницата Тисдал обяснява и че изборът да се поставят импланти в главата вместо в гръдния кош може да е подходящ например за деца: при поставяне в тялото бързият растеж може да доведе до усложнения.