Първите думи на детето, поразено от мълния, били кога ще играе футбол

Състоянието на 8-годишното момче е добро

Актуални новини
08:31 - 25 Юли 2023
2058
Първите думи на детето, поразено от мълния, били кога ще играе футбол

8-годишното дете, което беше ударено от мълния на централния плаж в Бургас, вече е изведено от Отделението по реанимация и анестезиология и се възстановява. Момчето вече е контактно.

Инцидентът стана миналата седмица, когато семейство се отправя към заведение, за да потърси подслон от бурята, но преди да стигне едното от двете им деца е поразено от мълнията. Няколко дни лекарите от УМБАЛ-Бургас се борят за живота на детето.

„Щастливи сме, че можем да излезем с добрите новини, че детенцето, което бе поразено от този трагичен инцидент вече е контактно и адекватно. Изключително добро общо състояние“, каза неврохирургът д-р Светослав Тодоров - зам.-директор на УМБАЛ-Бургас. Той подчерта, че процентът на изгаряния, които е получило детето са малко.

„Разговарях с детето и с родителите му, не съм питал дали има конкретен спомен за инцидента. Изключително жизнено дете и позитивно. Питаше мен и баща си кога ще го изпишем, за да отиват да играят футбол. Адекватна е била реакцията от страна на родителите, защото те са правели реанимационни действия. Имаме изключително кратък критичен момент, защото ако до нашия мозък не достига кръв, която е предавана извън гръдните притискания, той загива безвъзвратно след 5-ата минута“, каза Тодоров.

„След като е прието в реанимация детето е интубирано. Прилагане на медикаменти, който възстановяват сърдечния ритъм, защото той е бил спрял към онзи момент“, добави той.

„Може би до края на седмицата детето ще бъде дехоспитализирано от болницата и ще премине към домашно лечение“, подчерта той.