Първият мандат - въпросите остават (ОБОБЩЕНИЕ)

ГЕРБ - СДС получиха вчера подкрепата на ДПС и “Има такъв народ” за експертно правителство с едногодишен мандат. Общо трите формации имат 116 депутати, а за да бъде гласувано правителството, са необходими 121 гласа

Новини
21:00 - 20 Май 2023
7885
Първият мандат - въпросите остават (ОБОБЩЕНИЕ)

Президентът Румен Радев ще приеме в понеделник, 22 май, от 15:00 часа, кандидата за министър-председател Мария Габриел, посочен от ГЕРБ-СДС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Първия проучвателен мандат за съставяне на правителство Габриел получи на 15 май, а няколко дни след това заяви, че ще го изпълни. 

За мен сега е дошло време да преминем към следващ етап – подкрепа на правителство с първия мандат, експертно правителство за една година с конкретни имена, обясни Мария Габриел. 

Държавният глава Румен Радев заяви днес в Ямбол, че за работещо правителство е необходимо да има устойчива политика, ясни принципи и стабилни основи.  

„Не е въпрос на търсене, не е въпрос на лотария“, коментира Радев търсенето на още пет гласа, с които да се осигури необходимата подкрепа за правителство на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ - СДС получиха вчера подкрепата на ДПС и “Има такъв народ” за експертно правителство с едногодишен мандат. Общо трите формации имат 116 депутати, а за да бъде гласувано правителството, са необходими гласовете на 50% + един от присъстващите или 121 гласа при присъствие на всички депутати в залата. 

Мария Габриел продължава разговорите за състав на кабинет. Целта е да бъдат намерени най-добрите експерти за всяка една позиция, каза в предаването „Събуди се“ на „Нова телевизия“ Теменужка Петкова, депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Тя допълни, че ще приемат експерти от ДПС и от „Има такъв народ“ в експертно правителство. 

Ще разчитаме на всички народни представители, които се отнасят с необходимата отговорност към съдбата на България. През следващата една година, колкото е хоризонтът на правителството, което госпожа Габриел ще предложи, трябва да свършим доста работа, така че да изведем страната от кризите, в които се намира, добави Петкова. 

Според съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов шансовете за реализация на първия мандат не са големи. По думите му самата партия ГЕРБ няма желание да го реализира, по-скоро с този си опит тя се опитвала да защити името си, коментира Иванов пред Дарик радио. Той отхвърли и варианта гласуването да бъде тайно, защото “то на практика е явно - който гласува тайно, гласува различно от това, което се очаква от него” и не е въпросът в това дали ще се намерят допълнителни 10 депутати към недостигащите на ГЕРБ, ДПС и ИТН, които да влизат и излизат от залата. “Да речем, че този кабинет мине, после как ще функционира той, без да има ясно стабилно мнозинство?”, попита Иванов.  Според лидера на “Да, България” издигането на Мария Габриел за кандидат премиер на ГЕРБ-СДС е бил опит за самостоятелен аргумент за преодоляване на обещанието на “Продължаваме Промяната - Демократична България” да не подкрепят първия мандат. “Ние, за разлика от Бойко Борисов, нямаме такава гъвкавост и акробатика. Това не е инат, а последователност”, каза Иванов. Сега настояваме, че реалният шанс за правителство с втория мандат е не защото искаме да е нашият, а защото, който държи мандата, посочва фигурата на премиера. Защото премиерът може сам да свали правителството, ако то се окаже фасада, ако в един момент пак се получи да имаме едни заявки за реформа, а те да не се случат, каза още Христо Иванов. 

Перспективите за втория мандат са добри, коментира в Димитровград съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.  Но нека първо завърши процесът по първия мандат, след това ще започнем разговори, заяви той. Имената на предлаганите от нас министри бяха публикувани още преди две седмици, така че всички партии са имали възможност да се запознаят с тях, да си направят проучвания и ако има проблеми или забележки, да са готови, когато започнат разговорите, добави Василев.

Няма как нация, която е разединена, институции, които всеки ден се бият и се противопоставят, да върви напред. Това каза днес евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, който участва във възпоменателния митинг- събор край Исперих. Той заяви, че на България е нужно правителство, което да изведе страната от тежките кризи - икономическа и социална, но преди това от институционалната криза. Затова по думите му всички трябва да положат усилия и е време да си протегнат ръка. „Настъпил е моментът, в който България трябва да каже дали искаме да вървим назад и да се отдалечаваме от всички тези приоритети или да си помечтаем, че може да вървим напред. За каква еврозона, за какъв Шенген днес може да говорим, когато сме в тежка институционална криза, заяви Кючук. 

Няма да подкрепим първия мандат, ще участваме в разговори за втория и третия, заяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет на партията. Тя отново повтори, че една от грешките на Борисов за първия мандат е била предложението на ярка политическа личност за министър-председател. Трябваше предварително да се уговорят сроковете за изпълнение, задачите и тогава да се говори за премиер и министри-експерти, допълни Корнелия Нинова. По думите ѝ в това “яростно политическо противопоставяне“ БСП смята, че лидерите, ярките политически лица на партиите, трябва да отстъпят назад, ако целта е съгласие по важни национални задачи. При невъзможност за съставяне на редовно правителство, членове на БСП да не участват в ново служебно правителство на президента Радев, е сред решенията на днешния пленум на социалистите.