Първият в света Музей на толерантността отваря врати в Пловдив

Яков Джераси приобщи към каузата президента Радев, митрополит Николай и главния прокурор Иван Гешев

Общество
16:03 - 15 Януари 2023
4613
Първият в света Музей на толерантността отваря врати в Пловдив

Първият в света Музей на толерантността е на път да отвори врати в един от най-древните европейски и мултиетнически градове - Пловдив. В основата на тази идея е един от видните представители на еврейската общност в България и председател на Фондация „България“ Яков Джераси.

Бъдещият Музей на толерантността може да се помещава в красивата, но запусната общинска сграда на ул. "Бетовен" 7 до Дондуковата градина, като музеят ще се управлява от наскоро учредена от Джераси фондация "Български център на толерантността".

Инициативата си Джераси подема, след като израелското семейство Даган дарява свой имот на Община Пловдив. Хората са собственици на апартамент и магазин на Главната улица - "Александър Батенберг" №38, до Драматичния театър, и искали там да се направи музей, но имотите не били подходящи.

Тогава кметът на Пловдив Здравко Димитров предложил къщата на сем. Даган да бъде предоставена на Драматичния театър, а в замяна общината да осигури друга сграда в центъра на града за Музей на толерантността и така предложил къщата на ул. "Бетовен" №7, която е празна. Имотът е паметник на културата и е общинска собственост.

Музеят на толерантността може да се помещава в общинския имот на ул. "Бетовен" №7 в Пловдив

Общинските съветници в града под тепетата трябва да гласуват решение, с което да предоставят сградата на ул. "Бетовен" №7 безвъзмездно за 10 години на новоучредената фондация Български център на толерантността с председател Яков Джераси. В ръководния й орган влизат още д-р Невен Енчев Фон Голденбург, адвокат Росен Димитров, бившият кмет и областен управител на Пловдив Тодор Петков и бившият модел Милкана Палавурова.

Яков Джераси каза пред Lupa.bg, че през септември е разговарял с кмета Здравко Димитров, Пловдивския митрополит Николай и главния прокурор Иван Гешев, като с тях е обсъдил идеята на семейство Даган от Израел да дарят къщата си на ул. "Александър Батенберг" на пловдивската община, ако в нея бъде изграден Музей на толерантността. По думите на Джераси и тримата високопоставени личности са подкрепили идеята именно в Пловдив да бъде открит първия по рода си Музей на толерантността.

Яков Джераси учредява през ноември 2022 г. Фондацията „Български център на толерантността“.

Неговото име по документи е Жак-Стефан Елия Джераси, но в публичното пространство е известен като Яков Джераси. Той е роден през 1946 г. в София в семейство на български евреин и християнка. Еврейският му род води началото си още от 14-ти век в Испания.

Сефарадските евреи обаче са прокудени оттам и част от тях, сред които и родът Джераси, се насочва към България, която по това време е част от Османската империя. Думата „джераси” на арабски означава човек, който се занимава с медицина. Мнозина от рода Джераси са били медици, някои от тях лични лекари и зъболекари на цар Борис III и на царското семейство. Бащата на противозачатъчното хапче „антибебе” Карл Джераси е чичо на Яков.

През 1949 г. Яков Джераси емигрира с близките си в новосъздадената Държава Израел. Учи във Франция и САЩ. През 1971 г. се присъединява към израелската армия като неин говорител. Бил е административен директор на Симфоничния оркестър в Лос Анджелис. През 1993 г. си идва в България, като работи за връщането на Симеон Сакскобургготски в родината. Основава фондация „България”, която се занимава с благотворителна, образователна и социална дейност, насочена и към малцинствата.

Яков Джераси (в средата) заведе при ромските деца от 75-о училище „Тодор Каблешков“ в София главния прокурор Иван Гешев

Експозицията в Музея на толерантността ще представя историята, бита и традициите на трите религии и етносите, които живеят хилядолетия в хармония и разбирателство в Пловдив. 

В писмо до шефа на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков Яков Джераси обяснява, че Българският център на толерантността планира да има 5 перманентни изложби посветени на българските евреи, турци, помаци, роми и арменци. "Целта на изложбите е да подчертаят уважението между хората, въпреки различията в религиите, езиците, традициите и обичаите им. Ще показваме красотата на взаимоотношенията на хората в ежедневието, а не зверствата", уточнява Яков Джераси.

По думите му центърът ще работи главно с училища около страната и ще организира посещения на класовете и техните учители, тези посещения ще се уговарят предварително. По същия начин центърът ще бъде посещаван и от военни и полицейски академии. Посещенията в центъра ще станат част от учебната програма на училищата и академиите. В пристройката към центъра ще има лекционна зала с вместимост 120 души.

"Ще се стартира международна благотворителна кампания за набиране на средства (подробности за кампанията ще бъдат предоставени при поискване)", уточнява в писмото си до Държиков Яков Джераси.

"Българският център на толерантността ще действа като застъпник на малцинствата и ще отговаря на всички форми на клевета и поругаване. Подобен център, който отбелязва живота на хората, уважаващи се помежду си, не съществува никъде в Европа", каза пред Lupa.bg Яков Джераси.

"Идеята за центъра бе предложена от президента Румен Радев, базираща се на дарението на сем. Даган от Израел, стимулирана от кмета на Пловдив Здравко Димитров и асистирана от главния прокурор на България Иван Гешев. Дори в този случай, въпреки острите различия между инициаторите, всички са съгласни, че институция от този вид е нужна", пише Джераси в писмото си до председателя на Общинския съвет в Пловдив.

Иван Гешев подари икона на училище „Тодор Каблешков“ в ромския квартал "Факултета"

От няколко години Джераси подпомага децата и от ромския квартал "Факултета" в столицата, като заведе при тях френската графиня Естер дьо Помери. Аристократката е посланик на добра воля към швейцарския Червен кръст и към ООН и тя дари продукти и консумативи за децата.

По инициатива на Яков Джераси през октомври м.г. главният прокурор Иван Гешев посети 75-о училище „Тодор Каблешков“, подари икона на домакините и представи инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, в рамките на която прокурори ще посещават училища в страната и ще говорят с учениците за законност, права и задължения на гражданите.

„Преди сто години евреите бяха като ромите – затворена общност, затова помагам сега“, обясни своята работа в подкрепа на ромите Джераси. "Много ми се иска да престанем да се делим и да направим обща крачка към създаване на Музей на толерантността в Пловдив", изрази надеждата си пред Lupa.bg Яков Джераси. Според него това ще бъде много добър знак в навечерието на отбелязването през март т.г. на 80-та годишнина от спасяването на 50 000 български евреи от нацистките лагери на смъртта от българския народ.