Първо пътуване: Путин е в Техеран

Със съюза с Русия, Иран залага да притисне Вашингтон

Новини
18:35 - 19 Юли 2022
2799
Първо пътуване: Путин е в Техеран

Руският президент Владимир Путин e в Техеран за разговори с иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей и с президента на страната Ебрахим Раиси. Това е първото пътуване на лидера на Кремъл извън пределите на бившия Съветски съюз след началото на войната в Украйна, предава Ройтерс.

В Техеран Путин ще проведе и първата си среща лице в лице след инвазията с лидер на страна от НАТО - турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да обсъди сделка за възобновяване на износа на зърно от черноморските пристанища на Украйна, както и мира в Сирия.

Байдън посети Израел и Саудитска Арабия, изпраща силно послание към Запада относно плановете на Москва да изгради по-тесни стратегически връзки с Иран, Китай и Индия в лицето на западните санкции.

"Контактът с Хаменей е много важен", каза пред репортери в Москва Юрий Ушаков, външнополитически съветник на Путин. "Между тях се разви доверителен диалог по най-важните въпроси от двустранния и международен дневен ред.

За Иран, който също е притиснат от западните икономически санкции и е в спор със Съединените щати относно ядрената си програма и редица други въпроси, посещението на Путин идва в много подходящ момент.

Иранските духовни лидери се стремят да засилят стратегическите отношения с Русия в лицето на възникващия подкрепян от САЩ арабско-израелски блок от Персийския залив, който може да наклони баланса на силите в Близкия изток още повече срещу Иран.

"Като се имат предвид развиващите се геополитически връзки след войната в Украйна, Техеран се опитва да осигури подкрепата на Москва в конфронтацията си с Вашингтон и неговите регионални съюзници", каза високопоставен ирански служител, пожелал анонимност.

Окуражен от високите цени на петрола след войната в Украйна, Иран залага, че с подкрепата на Русия може да притисне Вашингтон да предложи отстъпки за възобновяване на ядрената сделка от 2015 г.

Обръщането на Русия към Китай през последните месеци обаче значително намали износа на суров петрол от Иран за Китай - ключов източник на доходи за Техеран, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп отново наложи санкции през 2018 г.

През май Ройтерс съобщи, че износът на ирански суров петрол за Китай е намалял рязко, тъй като Пекин предпочита много по-евтините руски доставки, оставяйки почти 40 милиона барела ирански петрол, съхранявани на танкери в морето в Азия в търсене на други копувачи.

Преди пристигането на Путин Националната иранска петролна компания (NIOC) и руският производител на газ Газпром подписаха меморандум за разбирателство на стойност около 40 милиарда долара.

На първо място в дневния ред на тристранните преговори във вторник, които ще включват и Турция, ще бъдат усилията за намаляване на насилието в Сирия, където Ердоган заплаши да започне нова военна операция за разширяване на 30-километровата "зона за сигурност" по общата граница. И Москва, и Техеран се противопоставят на подобно действие на Турция.

"Поддържането на териториалната цялост на Сирия е много важно и всяка военна атака в Северна Сирия определено ще навреди на Турция, Сирия и целия регион и ще облагодетелства терористите", каза Хаменей на Ердоган.

Високопоставен турски служител каза, че планираната операция на Турция ще бъде обсъдена в Техеран, както и съобщенията, че Русия и кюрдските сили действат заедно в някои райони на Сирия.