Първо в Lupa.bg: Апартаментите в "Златен век" са вече продадени

Административният съд отмени заповедта на ДНСК, която спря изграждането на гигантската сграда

Ексклузивно
22:31 - 31 Юли 2019
8604
Първо в Lupa.bg: Апартаментите в "Златен век" са вече продадени

Скандалният небостъргач на "Артекс" - гигантския "Златен век", който трябва да се извиси до хотел "Маринела" в столичния квартал "Лозенец", в крайна сметка ще бъде построен. Заповедта, с която Дирекцията "Национален строителен контрол" (ДНСК) спря изграждането на небостъргача преди няколко месеца в разгара на скандала "Апартаментгейт", е била отменена от Административния съд София-град. Подобни слухове се носеха упорито в последните месеци.

Решението бе огласено в сряда, в последния ден на месец юли. В същото време съдът е потвърдил, че поправка "Артекс" на практика има. Съдия Мария Ситнилска се е произнесла по най-спорния въпрос около проекта - валидността на разрешението за строеж на сградата и дали то се ползва от направени по предложение на ГЕРБ поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Според решението за "Златен век", макар и заварен случай, се прилага това изменение на закона. Така строежът има валидни документи поне до 2022 г., а според практика на Върховния административен съд (ВАС) дори до 2028 г.

ДНСК има 14 дни, за да обжалва отмяната на собствената си заповед, тъй като то не е окончателно. Според наш източник, най-вероятно юристите на ведомството няма да са особено старателни.

Изграждането на "Златен век" бе спряно заради отклонения от проекта по лично нареждане на премиера Бойко Борисов през април. От "Артекс" обаче обжалваха и се заканиха да съдят институциите за пропуснати ползи.

Според доводите в съдебното решение строителният контрол е допуснал пропуски при издаването на заповедта за спиране. Сред тях е това, че при издаването на заповедта отклоненията от проекта, на които се основава тя, вече са били отстранени. ДНСК трябвало да провери това преди да издаде акта си. Също така, според съда, за посочените от строителния контрол проблеми "Златен век" трябвало да се спре частично, а не изцяло. 

Още преди няколко месеца се заговори, че съда ще отмени решението за спирането на строежа. Причината се оказаха десетки продадени апартаменти в сградата за милиони левове. На практика, почти цялата сграда е продадена без 2-3 имота, като цените на апартаментите започват от 3000 евро квадрата. Прогнозите на протестиращите бяха, че издигането на "Златен век" е спряно от властта, за да се успокоят страстите преди изборите, а заповедта ще бъде отменена в първия удобен момент, което в крайна сметка се случи.