Първо в Lupa.bg: Българите в РСМ ще бъдат вписани в Конституцията през май догодина?

ВМРО-ДПМНЕ дават заден и гласуват за признаването им

Балкани
17:40 - 27 Ноември 2023
5457
Първо в Lupa.bg: Българите в РСМ ще бъдат вписани в Конституцията през май догодина?

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е готов да признае българите в Северна Македония и да гласува за тяхното вписване в Конституцията. Това обаче ще стане догодина след провеждането на президентски и парламентарни избори през май. Дотогава обаче той ще върви против тях.  Това обясни пред Lupa.bg председателят на фондация „Македония“ Виктор Стоянов.

Християн Мицкоски

 „ВМРО-ДПМНЕ трупа целия си политически дивидент на антибългаризма. Само че осъзнава, че му трябва благоразположението на ЕС и затова ще изпълни изискването българите да бъдат вписани в Конституцията, ако дойде на власт през май догодина. Партията на Димитър Апасиев „Левица“ и на Павле Траянов „Демократичен съюз“ също водят антибългарска кампания, но накрая ще подкрепят Мицкоски“, прогнозира Стоянов.

Мицкоски е обнадежден, че ще спечели 61 от 120-те места в парламента на страната догодина. "ВМРО-ДПМНЕ предложи референдум за договора за добросъседство с България, защото тогава не бяхме част от институциите, не бяхме част от правителството. Когато ВМРО-ДПМНЕ бъде част от правителството, има вариант да излезем от договора, ако видим, че ситуацията с България е такава, че няма възможности за преговори или преодоляване на различията. Но тогава трябва да видим коя е втората, коя е третата стъпка. Целта е защита на националните и държавни интереси”, посочи Мицкоски.

Според него няма нужда България да поставя нови искания към Северна Македония, защото всички български искания са в преговорната рамка и другите документи, които правителството на Северна Македония е приело, без да може да обезпечи гласуване в парламента.

Виктор Стоянов

„Изказването на Мицкоски е провокация, за да спечели парламентарните изборите през май догодина. Ако дойдат на власт обаче първата им работа ще е да включат българите в Конституцията“, посочи Стоянов.

 "За тях това ще е добре, тъй като ще имат квоти за работа, за участие в съдебната система и местната власт. Освен това ще имат право да се обучават на майчин език и да имат училища и университети", обясни председателят на фондация "Македония".