Първо в Lupa.bg: България надви Северна Македония в ЕП

Политика
16:14 - 25 Март 2021
17205
Първо в Lupa.bg: България надви Северна Македония в ЕП

България показа на Европа историческата истина и съвременните реалности за Северна Македония. Заседанието на Европейския парламент за резолюцията за Северна Македония се проточи, което означава, че темата е важна за европейското бъдеще. Разнопосочните мнения на евродепутатите са идеологически оцветени. Десните и центристите са по-неутрални и от тях намерихме по-голяма подкрепа за разкриването на историческата истина за Скопие. Така коментира пред Lupa.bg доц. Спас Ташев от БАН относно дебата в ЕП по отношение на поправките в доклада за Северна Македония.

„Крайният резултат от гласуването повтори конфигурацията на ляво-дясно-център в ЕП, т.е. десно-центристкият спектър има мнозинство. Нашите депутати социалисти подкрепиха националната ни позиция. През последната седмица благодарение на усилията на Андрей Ковачев бе напаравена мощна кампания за популяризиране на реалните исторически факти. Освен това българската общественост се мобилизира и когато бяха направени предложенията за допълнение на доклада за напредъка на Северна Македония, заваляха писма най-вече към групата на социалистите и зелените. Това обаче бе кампанийна реакция“, обясни ученият.

„У нас обаче все още липсва визията как дългосрочно да решим проблема. Няма трайна заинтересованост на Външно министерство. Трябва да се изработят модерно звучащи позиции, които да се разпространяват на различни езици, за да намерим съмишленици. Напрактика ние сме сами и ако имаме успехи, те се дължат на гражданската мобилизация и на дейността на Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки. Държавата липсва в тази конфигурация, което не е само обидно за нас гражданите, но и страшно с оглед на бъдещето, което градим“, посочи доц. Ташев.

„Къде е нашата комуникационна стратегия, чрез която реално да можем да популяризираме позицията си? Как ние като учени, пък и гражданското общество, можем на практика да се включим в тази дейност. В момента правим всичко сами, без каквото и да било държавно съдействие“, заяви той.

По думите му резолюцията за Северна Македония не е решаваща, а препоръчителна. А с оглед на постигнатия резултат тя е безспорно признание за правотата на нашите послания. Не влияе на позицията на отделните страни-членки. „Поправките, които са направени, са взаимоизключващи се. От една страна, имаме две поправки, в които се говори за потъпкване на правата на българите в Северна Македания и необходимостта Скопие да изпълнява договора за приятелство с България, от друга – се говори за балансираната позиция на правителството в Скопие и едва ли не за неадекватна позиция на българските власти, която се основава на предизборни интереси“, обясни доц. Спас Ташев.  

След гласуването обаче нещата си дойдоха на своите места. Като анализираме станалото през днешния ден, трябва да си дадем сметка, че предложенията за промени в доклада произхождат от бившото югославско пространство. Единият вносител е от Хърватска, другият от Словения, третият от Австрия.

„Като имаме предвид огромният интерес на Австрия към Западните Балкани и свързаността на Вишеградската четворка с нея, е логично подобно поведение. Освен това Австрия е най-големият чужд инвеститор в Скопие и има своите специфични интереси и не знам защо нашите политици и дипломати не са ги отчели. Голям инвеститор в Северна Македания е и Гърция, което вече поражда тиха конфронтация между нея и Виена. Нас обаче в този процес ни няма“, подчерта ученият.