Първо в Lupa.bg: „Медсестрата“ от перваза на Партийния дом осъди шефа на „Пирогов“

Общество
17:15 - 25 Май 2021
16521
Първо в Lupa.bg: „Медсестрата“ от перваза на Партийния дом осъди шефа на „Пирогов“

Физиотерапевтът Бойка Анастасова, която в знак на протест миналата година се качи на перваза на бившия Партиен дом, осъди на всички инстанции „Пирогов” за наложеното й дисциплинарно наказание за участието й в демонстрациите на здравните работници, научи Lupa.bg. 

Ръководството на спешния институт я мъмри за това, че по време на брожението на медсестрите, които тя подкрепяше като медицински специалист и заради които медиите я нарекоха „медсестра“ тя е носила плакат с надпис „Пирогов е тук”.  Според Софийския районен съд, където се водеше делото, е „неправилен изводът на „Пирогов”, че е съгласно да участва в протеста“.  

„По-близко до логиката е наличието на табелата с надпис „Пирогов е тук” да има смисъл само като обозначение, че протестиращите са от „Пирогов”. Следва да се има предвид, че протестът е организиран и разрешен, т.е. няма нищо оскърбително и унизително дори и да се предположи, че поставянето на надписа е било с изричното съгласие на ръководството на болницата”, обоснова съдът решението си да отмени наложеното наказание на Бойка Анастасова.

Опитите на ръководството на „Пирогов” да откажат здравната работничка от протестите започнаха след посещение при омбусмана на 7 март, 2019 г. Първо тя получи дисциплинарно наказание, след което колегите й бяха препитвани дали одобряват действията й. Въпреки атаките срещу нея Бойка Анастасова продължи да иска от властта реформа в здравната система. Стигна се дотам, че заради отказа да бъдат чути исканията на медицинските специалисти тя се затвори в Партийния дом и без малко да скочи от прозореца. Тогава обясни, че е излязла навън от страх. По думите ѝ е бягала от охранителите и служителите на НСО, които са я гонели. По ръката ѝ имаше кръв, за което каза, че ранена при сблъсък с представителите на националната служба за охрана.

Бойка Анастасова е завела второ дело срещу „Пирогов“ и нейния директор проф. Асен Балтов заради дисциплинарното й уволнение през септември миналата година. Тогава тя бе набедена, че не е спазила вътрешна заповед за тестване за COVID-19 при завръщане от отпуск.

„Не знаех за тази заповед, никой не ме беше уведомил за нея. Нямаше я качена дори на сайта на „Пирогов”. На 24 август, когато се връщах на работа след отпуск, заради ненаправения PCR-тест шефът на Клиниката по детска хирургия доц. д-р Христо Шивачев ме изгони от работа. Поисках да ме освободи писмено, за да не излезе, че съм се самоотлъчила. Заради моето настояване той започна да ме ругае. Същото направи и началникът на Клиниката по детска ортопедия и травматология д-р Николай Цуцумански. Той дори си позволи да ме бута и обижда пред пациентите”, разказа тогава пред Lupa.bg Бойка Анастасова.

„След скандалното поведение на двамата лекари си направих теста. Отказах да си тръгна преди края на работното ми време, въпреки че и картата ми за влизане беше блокирана и аз нямах достъп до отделенията и седях само в стаята за почивка. След работа си направих теста”, уточни физиотерапевтът.

„Почувствах се шокирана и унизена заради агресивното поведение на двамата медици. Заради стреса, който преживях, имах нужда от лекарска помощ и се обърнах към специалисти. Те прецениха, че трябва да си остана вкъщи 3 дни. Върнах се на работа на 28 август и чак тогава представих теста за коронавирус.  Ръководството на болницата ми поиска писмени обяснения за неспазената заповед, след което ме уволни”, разказа здравната работничка.

По думите й управленците на болницата имат дискриминационно отношение към нея, за което тя е уведомила Комисията за защита срещу дискриминация. „Бях подложена на тормоз от преките ми началници, както и от старшата сестра“. Второто заседание по нейната жалба е насрочено за октомври.