Първо в Lupa.bg: „Шапката” на енергетиката отива на съд (СНИМКИ)

Ексклузивно
14:39 - 23 Юли 2021
12964
Първо в Lupa.bg: „Шапката” на енергетиката отива на съд (СНИМКИ)

Сменените шефове в „шапката на енергетиката” БЕХ ще бъдат предадени на правосъдието за „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения”, твърди източник на Lupa.bg от служебното правителство.

По-рано днес дойде новината, че министърът на енергетиката Андрей Живков като представител на държавата, която е едноличен собственик на капитала на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, изчегърта Съвета на директорите на компанията.

Така с постовете си се разделиха петима човека:

Валентин Николов (бивш депутат от ГЕРБ и екс шеф на АЕЦ „Козлодуй”)

Диян Димитров (доскоро член на СД на ТЕЦ „Марица-изток”)

Иван Андреев (доскоро член на СД на ДП „Радиоактивни отпадъци” и бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй”)

Стелиан Коев (доскоро финансов директор на „Мини Марица изток”)

и Александър Църноречки (баща му Пламен Църноречки, освен партиен шеф в ГЕРБ -София,  работи в дружество от структурата на БЕХ - директор е на „Булгартел”).

Всички те заеха постовете в БЕХ през април въпреки нарушение на изборната процедура, която първоначално бе спряна от Софийския градски съд.

Това стана след искова молба на София Касидова (зам.-министър на икономиката и зам.-министър на транспорта в кабинета "Сакскобургготски"). Тя участвала в процедурата и е трябвало да бъде класирана на второ място като независим член на съвета на директорите, но вместо нея тогавашният министър Маргарита Петкова предложила за назначаване бившия PR на БЕХ Александър Църноречки, който дори не е участвал в конкурсната процедура.

Изненадващо обаче на 29 април София Касидова оттеглила исковата си молба и така екипът стъпи в длъжност, макар и за по-малко от 3 месеца след днешното изчегъртване.

Според информацията от Министерството на енергетиката аргументите за изхвърлянето на петимата от БЕХ на заложени в два закона:

- чл. 221, т. 4 и чл. 232а от Търговския закон

- чл. 13, чл. 15, ал. 1 и ал. 3, чл. 24, ал. 1, т.6 във връзка с чл. 23 от Закона за публичните предприятия

Най-важната причина е именно в чл. 24. (1) от Закона за публичните предприятия, който казва:

„Договорът за управление и контрол на управител или на член на колективен орган за управление и контрол на публично предприятие се прекратява предсрочно при:

т. 6. тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения”.

От енергийното министерство задочно потвърдиха предстоящото събедно дело с уточнението, че „Освободените членове на Съвета на директорите не са освободени от отговорност“.