Първо в Lupa.bg: Бежанците ще мизерстват по нашите хотели

Свят
15:30 - 25 Май 2022
5467
Първо в Lupa.bg: Бежанците ще мизерстват по нашите хотели

Тежко лято очаква бежанците по нашето Черноморие, както и хотелиерите, които се съгласят да ги приютят. Съдържателите на различни вериги и комплекси се чудят как ще изхранват избягалите от войната украинци заради 15-те лева, които държавата им осигурява на ден, научи Lupa.bg.

Хотелиерите в курортите ни вече са изпаднали в в шок и се чудят как ще изхранват хората с тези средства, с които ги обрича на мизерия и глад.

"Вече не мога и да спя нормално, в главата са ми само мислите как ще помогна и изхраня хората с тези 15 лева, които държавата ни осигурява?", заяви хотелиерът от Слънчев бряг Красимир Белорешки.

"Ток ли да плащам с тези пари, храна ли да набавям, за персонал ли да плащам? Не мога изобщо да си го представя това. Явно лятото ще е доста по-тежко от зимата, която мина. А нека не забравяме, че след летния сезон идва есента и отново зима, която със сигурност няма да е по-леко икономически. Какво се промени за тези три месеца? От 40 на 15 лева е 300% намаление. Ние можем ли с 300% по-лош продукт да осигурим нещо? Едва ли ще се справим по-добре, тъй като цените постоянно хвърчат нагоре", попита още той.

Хотелиерите са обединени около един основен въпрос, който задават на министерството - какво ще правят с всичките жени и деца, когато дойде програмата от 15 лв. и всички са притиснати до стената.

Дни преди края на програмата за настаняване на украински бежанци срещу 40 лв. на ден няма яснота какво ще се случи гражданите, настанени в хотели в Слънчев бряг и околията. Към момента голяма част от хотелиерите не са съгласни да настаняват бежанци срещу 15 лв. за нощувка и храна.

Оказа се, че трябва да настаняват по 5-6 души в стая, за да успеят да покрият разходите си.

"Това, което достигна до мен, е че ще се извозват с автобуси от Слънчев бряг до Морска гара - Бургас, оттам ще се прави преразпределение с влакове до незнайно кои точки в страната", разкри хотелиерът Елена Андонова, която е настанила до момента над 1 500 украински бежанци.

"Никаква яснота нямам за преместването им. Моля спешно да ни се даде информация, защото бежанците искат от нас да им кажем какво ще се случи с тях. Ние, хотелиерите, не знаем какво да отговорим", сподели още Андонова.

Тя коментира възможността на хотелите да се дават по 10 лв., но без ангажимент за храна. Което само по себе си е безумно!

"Ако минем на този идиотски вариант, ще трябва в една хотелска стая да настаним 5 или 6 души, за да излезе калкулацията. Но за кой ще е добре това?" пита още тя.

Майки споделиха, че нямат възможност нито да се върнат с децата си в Украйна, докато там има война, нито да си плащат за храна.

„Няма къде да отидем. В моя роден град падат бомби. С деца не може да се върнем. Не знаем какво да правим. Търсим помощ“, каза жена от Харков.

„Важно е да се каже, че всичките хора тук не са по своя воля и най-доброто за тях е да са си в своя дом. Прогонени сме от войната. Трябва да имаме информация и да сме спокойни. Сега всички са много притеснени“, добавя друга украинка.

„Не можем да си плащаме за храната. Останали сме без средства, нямаме работа“, проплака пред Lupa.bg Настя - майка на 6-годишно дете.