Първо в Lupa.bg: Бойко Рашков гони главсека на МВР Ивайло Иванов?

Политика
17:20 - 11 Май 2021
24874
Първо в Lupa.bg: Бойко Рашков гони главсека на МВР Ивайло Иванов?

Веднага след стъпването си в длъжност служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще внесе промени в ръководството на ГДБОП, научи Lupa.bg от източници в полицейските среди. Шефът на службата за борба с организираната престъпност главен комисар Любомир Янев и неговите заместници Илия Делчев и Димитър Брайков най-вероятно ще бъдат сменени.

За една година работа Янев и хората му не са успели да постигнат забележителни резултати. Контрабандата на цигари се е увеличила, както и пласирането на наркотици, а борбата с кеберпрестъпността е на ниско ниво. Това са вероятните мотиви, с които Рашков ще освободи ръководството на ГДБОП. Освен това той иска да поднови работата на Междуведомствения координационен център, който се намира в сградата на дирекцията. Той бе създаден през 2015 г., за да улеснява работата на службите, но в последно време се използваше за удряне на неудобните на властта.  

Любомир Янев ще бъде запомнен с разбитата печатница за фалшиви пари в Слънчев бряг.

Фалшификаторите на пари са били задържани вече веднъж през 2018 г., обяви през януари главен комисар Янев, когато бе проведена полицейската акция. Според източници на медията ни измамниците били хващани и през 2016 г., но за това не се съобщава.

Първа американската агенция "Сикрет сървис" надушила „майсторите“ на пари при последния случай. Тя е влязла в дирите им още при закупуването на печатницата. „Машините имат сертификат. Те не се продават свободно, както в магазина. Централната банка трябва да бъде уведомена за поръчката. Така че дейността на измамниците е можела да бъде спряна веднага“, коментираха криминалисти.

Най-вероятно Бойко Рашков ще върне на работа освободените през април служители на ГДБОП. Тогава антимафиотите подаваха заявления за преназначаване, което досега никога не е било правено. За масовата чистка обаче се заговори, че е отговорен не самият Янев, а административният секретар на МВР Бойко Славчев, който  искал да преструктурира службата за борба с организираната престъпност.  Смята се, че той ще бъде следващият, който ще си тръгне от вътрешното ведомство.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов, шефът на СДВР Георги Хаджиев и на Главна дирекция „Национална полиция“ Николай Хаджиев са другите лица, с които най-вероятно ще се раздели Бойко Рашков. Те се свързват с уличните протести през лятото и полицейското насилие. Освен това с нищо не са допринесли за намаляването на икономическата престъпност и борбата със сивия сектор.