Първо в Lupa.bg: Бунт на жълтите павета заради новите мерки

Общество
12:40 - 24 Ноември 2020
10107
Първо в Lupa.bg: Бунт на жълтите павета заради новите мерки

Хиляди са заявили готовност за бунт под прозорците на Министерския съвет в сряда, когато кабинетът на Бойко Борисов трябва да утвърди предложените от Националния оперативен щаб нови мерки за борбата с коронавируса, включващи почти пълна национална карантина. Срещу локдауна вече се обявиха и хотелиери, и ресторантьори, а учители, включително в детските градини, масово недоволстват срещу предстоящото затваряне от петък. 

Организаторите на протеста, сред които и Отровното трио, и десните в лицето на "Да, България" са на мнение, че строги мерки са необходими, но те не бива да бъдат въведени от тези управляващи. И настояват за незабавна оставка, свикване на експертно правителство с икономисти и лекари, които заедно да измъкнат народа от здравната криза и задаващите се фалити. За целта те искат и свикване на предсрочни избори (преди март 2021 - б.р.). 

До разпускането на настоящото Народно събрание, в спешен порядък то трябва да:

- Приеме бюджет, който отразява реалната ситуация и гарантира, че всеки служител загубил работата си в резултат на затварянето ще получава минимум 80% от среднодневното си брутно трудово възнаграждение, изчислено на базата на последните 12 месеца преди 1 януари 2020 г., като срокът за това обезщетение бъде фиксиран до отваряне на работно място, подходящо за опита и квалификацията на служителя. В бюджета трябва да се гарантира и обезщетяване на всеки засегнат бизнес в размер на минимум 50% от оборота за същия период на 2019 г. Всички обезщетения и помощи трябва да бъдат достъпни незабавно с максимално улеснена процедура.

- Да приеме закон за лихвената и кредитна ваканция, в който ясно се упомене, че всяко засегнато физическо и юридическо лице, което е загубило напълно или частично източниците си на доход, може да обяви мораториум върху плащанията по кредити, местни и национални данъци, което включва и нулева лихва за задължения през периода на липсата на доходи.

- Да извърши промени в Кодекса на труда, така че да се гарантира правото на допълнителен платен годишен отпуск за служители и работници, родители на деца под 12 годишна възраст, които се намират в режим на онлайн обучение - за целия период на обучението.

- Да бъдат изключени от обхвата на Закона за ДДС лекарствата, така че да се намали с 20% тяхната крайна цена, предлагат организаторите на утрешния бунт.