Първо в Lupa.bg: Ето ги водачите на листите на ГЕРБ - Фандъкова, Рая Назарян, Димитър Николов...

Тома Биков, Деница Сачева и проф. Костадин Ангелов изпадат от челните позиции

Новини
21:37 - 20 Септември 2024
13720
Първо в Lupa.bg: Ето ги водачите на листите на ГЕРБ - Фандъкова, Рая Назарян, Димитър Николов...

Партийните листи на ГЕРБ за предсрочните парламентарнти избори на 27 октомври вече са 99% готови. Те се очаква да бъдат обявени официално в неделя или понеделник, ден преди изтичането на крайния срок, който е 24 септември, вторник. Според източник на Lupa.bg се очакват някои изненади в подредбата на кандидат-депутатите.

Водачите на листите на най-голямата партия в София вече са ясни. По традиция в 25-и МИР водач ще е лидера на партията Бойко Борисов. Начело на листата за 24-и МИР ще е настоящата председателка на Народното събрание Рая Назарян. На предишните избори тя също водеше листата и регистрира доста добър резултат за партията. В 23-и МИР листата на ГЕРБ-СДС ще бъда оглавявана от дългогодишния кмет на София Йорданка Фандъкова, научи Lupa.bg.

Рая Назарян отново ще е начело в листата на ГЕРБ-СДС за 24 МИР

Изненади ще има и в останалите листи. Идеята на Бойко Борисов най-успешните кметове на ГЕРБ да се явят като водачи на партийните листи за изборите на 27 октомври е в ход. Така в Бурас тя ще бъде оглавявана от дългогодишния кмет на града Димитър Николов, който е обожаван от съгражаните си. В Стара Загора начело пък ще е местния кмет Живко Тодоров.

Според закона, не е нужно те да освобождават кметските си кресла, за да са кандидат-депутати, а трябва да излязат в отпуск. След това отстъпват мястото си на следващия в листата и се връщат в общинските си кабинети.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов обаче няма да се яви като кандидат-депутат. Той не желаел да се включва в предизборната битка, тъй като имал спешни задачи за разрешаване като градоначалник, научи Lupa.bg от негови приближени. На изборите през април водач на листата на ГЕРБ-СДС в града бе проф. Костадин Ангелов. На тези избори обаче най-вероятно той няма да е начела, а най-вероятно ще е втори в листата.

Размествания ще има и в Силистра. Вече е сигурно, че един от знаковите депутати на партията Тома Биков няма да бъде водач там, а ще е разпределен на 3 или 4 позиция в София или Бургас. Мястото му в града ще заеме местният депутат от ГЕРБ Милен Делийски.

Голямата изненада е, че една от знаковите депутатки на ГЕРБ - Деница Сачева, няма да води партийна листа в нито един от избирателните райони. На последния вот тя оглавяваше листата в Добрич, но постигна незадоволителни резултати. Сачева ще е разпределена на избираема позиция в друг район.