Първо в Lupa.bg: Ето я листата на БСП 

Станишев остава втори, Нинова го цака и с преференциите

Политика
15:31 - 19 Март 2019
4395
Първо в Lupa.bg: Ето я листата на БСП 

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев категорично ще е втори в листата на БСП за евроизборите според партийното подреждане, до което се добра Lupa.bg. Името му ще бъде предложено като подгряващо водача Елена Йончева и пленумът ще одобри решението. Другата новина е, че се готви и нова атака срещу екс премиера, научи първо Lupa.bg.

Преференциите са чукът, с който лидерката на БСП Корнелия Нинова се надява да удари предшественика си. Тук главната роля се очаква да изиграе икономистът проф. Румен Гечев, който по брой номинации се движи плътно зад Станишев до момента. Бившият вицепремиер на Жан Виденов поде силна медийна и партийна кампания за името си и най-вероятно ще се озове под номер 3 в листата.

Гечев обаче от месеци прави заявки, че стои плътно до ръководството и няма никакво намерение да бойкотира изборите на Нинова как да се оформи червеният списък за вота. По наша информация ексминистърът бил посочен за номер 5 преди развитието на драмата Станишев-Йончева, но балансираните му изказвания и декларирането на подкрепа за решенията на Изпълнителното бюро го изстреляла по-напред в готвената листа. Гечев е и лансиран от Нинова като флагман на червената "Визия за България".

Според апаратчиците в централата на "Позитано" 20 тя разчита той да обере преференциалния вот и да измести Станишев от второто място на изборите.

При такъв сценарий не е изключено той да се раздели изобщо със следващ мандат в Брюксел, особено ако БСП успеят да излъчат четирима евродепутати, колкото и при предишния вот през 2014 г. Критиците на Нинова пък негодуват и заради тезата й, че трябва да се поощряват свежите фигури в партията за сметка на изтърканите муцуни, а в същото време на преден план вади пореден кадър от правителството на Виденов след като Атанас Папаризов (министър на търговията) бе в ЕП при първото представителство на страната ни след приема ни в ЕС, а след това и външният министър в онзи кабинет Георги Пирински се отправи на запад. 

Следващият по брой номинации в Столетницата е депутатът Иво Христов. Професеорът по социология се очаква да бъде вписан под номер 4 в листата. Последният в челната петица ще е Деница Златева. Зам.-шефката на тясното партийно ръководство е особено харесвана и от Нинова, и от соцкръга, подкрепящ Станишев, но ако бъде закотвена на пето място, присъствието й в следващия ЕП не е съвсем сигурно, особено ако преференциалният вот размести списъка накрая. 

В десятката влизат още бившият външен министър Кристиан Вигенин, лидерът на Младежкото обединение Николай Бериевски, депутатът Александър Симов и колегите му с ясно изразени позиции по международните теми Петър Витанов и Димитър Данчев.

Другата изненада в БСП листата ще дойде от бившия народен избраник Янаки Стоилов. Конституционалистът има завиден брой номинации в структурите, което на "Позитано" очакват да го прати ако не при първенците, то непосредствено след тях. Червените по места са поискали да пратят в Страсбург и левичари като Крум Зарков и Красимир Янков, но по наша информация двамата нямат намерение да "играят" в евроизборите. Дали ще се откаже от битката предстои да се разбере и за бившия зам.-шеф на Народното събрание Валери Жаблянов.