Първо в Lupa.bg: ГЕРБ и ДПС пекат вот на недоверие на Кирил Петков

Политика
15:30 - 15 Февруари 2022
17110
Първо в Lupa.bg: ГЕРБ и ДПС пекат вот на недоверие на Кирил Петков

ГЕРБ и ДПС, а вероятно и "Възраждане" пекат вот на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков, научи Lupa.bg броени часове преди сбирките на парламентарните им групи. Източник на медията ни в ГЕРБ разкри, че бившите управляващи готвят ударно събиране на подписки не просто за провал в конкретна сфера на коалицията на Промяната, а в цялостната политика. 

Преди седмица от партията на Бойко Борисов са коментирали вотът да бъде внесен с мотиви за колапса в енергийния сектор, но техни колеги се запънали с настояване те да са заради кризата в здравеопазването предвид нестихващите проценти на смъртни случаи от ковид и на практика замръзналата ваксинация срещу инфекцията от началото на 2022 г.

Сериозни забележки имали да отправят те и спрямо външната политика, водена от новата власт и така съчетанието между трите основни теми щяло да се превърне в общо искане за оставката на Петков и министрите му заради "цялостна катастрофа". 

Последното такова искане е отправено от дясната опозиция точно преди 13 години - през февруари 2009 г. на финала на кабинета "Станишев", но очаквано по онова време, завършва с неуспех.  

Сега ситуацията изглежда подобна, но от ГЕРБ и ДПС се надигали гласове, че никак не било изключено отделни фрагменти от някоя от четирите партии в коалицията "Петков" да реши да изиграе кворумен трик или дори да катурне кабинета. 

48 са гласовете, които формациите от опозицията трябва да внесат, за да се стартира процедурата, но 121 - тези "за", за да се стигне до предсрочния край на "Промяната". 

Заедно ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" разполагат със 114 депутати.