Първо в Lupa.bg: Гешев отказва да даде оставка, търси спасение в САЩ

Главният прокурор опитва да спаси поста си, но надали ще успее

Политика
15:58 - 12 Май 2023
12086
Първо в Lupa.bg: Гешев отказва да даде оставка, търси спасение в САЩ

Главният прокурор Иван Гешев, който е от няколко дни е на посещение в Америка, без да е посочил причината за визитатата си там, всъщност е заминал, за да спаси поста си, научи Lupa.bg.

Гешев провежда срещи с американски конгресмени и съдии с надеждата, че ще получи закрила от определени кръгове в Републиканската партия на Америка, за да не бъде отстранен като главен прокурор на България. Надали обаче това ще му помогне, смятат политически наблюдатели.

Вероятно Гешев ще се опита да се изкара жертва на задкулисието. Той категорично е отказал да подаде оставката си и е декларирал, че възнамерява да довърши мандата си. Вчера главният прокурор е провел още няколко срещи с конгресмени в САЩ, а снимка на негова разходка с друг костюмиран мъж в коридор бе публикувана от сайта "Афера" с уточнението, че е направена на 10 май и е от Америка.

Иван Гешев в Америка. Снимката е направена на 10 май

След като в началото на седмицата зам.-главния прокурор Борислав Сарафов излезе с остро писмо срещу него, последва дистанциране и на други прокурори, а тази сутрин членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поискаха предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор заради уронване на престижа на съдебната власт.

Вчера номинираната за министър-председател Мария Габриел обяви, че първата й задача, ако бъде назначена, ще е да поиска отстраняването на Гешев, а позицията й бе подкрепена и от ГЕРБ, и от ДПС. "Демократична България" и "Продължаваме промяната" също от години настояват за освобождаването на главния прокурор. Същото иска и служебния министър на правосъдието Крум Зарков.