Първо в Lupa.bg: Главата на Сарафов заложена в преговорите за правителство

От ПП-ДБ настояват и.ф. главния прокурор да си отиде – изкарал 13 години по върховете на съдебната система

Новини
11:51 - 17 Март 2024
13640
Първо в Lupa.bg: Главата на Сарафов заложена в преговорите за правителство

Въпреки обилния порой от предположения за препъникамъните в преговорите на „сглобката“ за ротацията, които насочваха фокуса на раздора към персони като бъдещото пребиваване във властта на военния министър Тодор Тагарев, на вътрешния Калин Стоянов, на финансовия Асен Василев и на кого ли още не, твърденията се оказаха като смъртта на Марк Твен – силно преувеличени.

Между ПП-ДБ и ГЕРБ наистина има люти препирни и сериозно препятствие за по-нататъшното им общо управление вече начело с Мария Гарбиел, но те са около персоната на изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. Това споделиха пред Lupa.bg добре запознати с разговорите между лидерите на „Промяната“ и контактната група на ГЕРБ ден преди президента Румен Радев да връчи проучвателния мандат на сегашния вицепремиер в оставка и определена за бъдещ премиер още миналата година Мария Габриел.

От „Промяната“ многократно и различни представители категорично заявяваха, че Сарафов незабавно трябва да бъде отстранен от длъжността, която наследи от Иван Гешев. Най-малкото защото от 13 години се подвизава на различни нива в омразната на жадуващите съдебна реформа прокуратура, а от 2017 г. е два поредни мандата шеф на Националната следствена служба и като такъв е зам.-главен прокурор и на Сотир Цацаров, и на Гешев.

Всичко това им дава основания да смятат, че той е пряко замесен и отговорен за неблагополучията на държавното обвинение, заради които то е нарочено за „злия гений“ на живота и властта в България.

Въпреки енергичните опити на Сарафов да се „прегрупира“ след отстраняването на Гешев с цел да бъде властоугоден, на ПП-ДБ изобщо не е убегнал фактът, че пируетите на следователя се свеждат до енергично пране на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като прекратяването на делото срещу него за т.н. „пачки и кюлчета“, фиксирани на снимките от премиерския му дом в Бояна, разпространени през 2021 г. Както и на друго прочуто дело, известно като „Барселонагейт“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е съгласен с условието на "Промяната" Борислав Сарафов да бъде отстранен от поста на обвинител №1 в държавата. 

Междувременно бягството на екследователя Петьо Петров, популярен като Пепи Еврото, извади на бял свят не само вербални, но и фотографски доказателства за близките му отношения със Сарафов и посещенията на последния във вече несъществуващото заведение на лобиста „Осемте джуджета“. На това основание натоварената с функциите да разследва главния прокурор Даниела Талева в момента разследва именно Сарафов за връзките му с Пепи Еврото. А убийството на друг лобист в съдебната система - Мартин Божанов-Нотариуса, направо хвърли Сарафов в ада на обяснителния режим, тъй като тъкмо да го хване и те го застреляли.

От ПП-ДБ са сложили на масата на преговорите за по-нататъшното им управление с ГЕРБ „главата“ на Сарафов, тоест, категоричното условие той да бъде отстранен от поста макар и на изпълняващ функциите на главен прокурор. В обратен случай заплашват окончателно да счупят сглобката. 

Това бил и мотивът на 15 март, първия ден от националния траур по повод кончината на патриарх Неофит, Борисов вместо да потъне в смирение, гневно да плаши с предсрочни избори, ако до понеделник персоналния състав на следващото правителство не бъде договорен. Той обаче може да бъде договорен само при условие, че „Промяната“ се съгласи на известни отстъпки, но единствено срещу „главата“ на Сарафов.

Така всъщност големият спор между ПП-ДБ и ГЕРБ за незабавното отстраняване на Сарафов от поста на и.ф. главен прокурор трябва да бъде решен до 12.00 часа утре. Иначе от „Промяната“ няма да отстъпят за смяната на нито един министър от сегашния кабинет и Борисов ще хвърли кърпата на тепиха на сблъсъка между двете коалиции, управлението – в ръцете на Румен Радев и поредното му служебно правителство, вече шесто на брой, а страната – в четвъртите поредни предсрочни избори през последните вече 4 години.