Първо в Lupa.bg: Иван Демерджиев гони Тенчо Тенев от столичния КАТ?

От няколко дни висшият полицай разчиства кабинета си

Политика
17:13 - 30 Август 2022
17956
Първо в Lupa.bg: Иван Демерджиев гони Тенчо Тенев от столичния КАТ?

От няколко дни шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев опакова личните си вещи от своя кабинет, заради което негови служители предположиха пред Lupa.bg, че напуска. Възмъжно е, служебният вътрешен министър Иван Демерджиев да подготвя освобождаването му или да го мести в друга служба.

Тенчо Тенев вече има годините за пенсиониране, така че това може да послужи като основание на Демерджиев да го освободи. Очевидно е, че катастрофите по пътищата не са намалели, откакто той пое КАТ-София затова и най-вероятно ще му се търси заместник.

За да спре войната по пътищата служебният вътрешен министър изпрати на терен още 8500 полицаи, които всеки ден извършват акции по залавяне на нарушители.

Миналата година, когато Бойко Рашков назначи Тенев за шеф на столичния КАТ, от Института за пътна безопасност настояха вътрешният министър да преразгледа решението си.

„Г-н Рашков, Вие ще бъдете първият министър на вътрешните работи, който ще вдигне на бунт пътните полицаи. Вашето решение да назначите за шеф на КАТ доказано некомпетентен и опасен човек показва, че за вас професионализмът, честта и достойнството не означават нищо. С това си ваше действие Вие доказвате, че служите на чужди интереси и корупционни практики. На фона на пълния транспортен хаос, който цари по българските пътища, с тази ваша заповед вие утвърждавате лобистки и престъпни практики“, написаха от организацията.

Въпреки всичко Тенчо Тенев пое КАТ-София. Той работи около година като началник на сектор „Охранителна полиция“ в Асеновград. На 11 май обаче, в последния ден от мандата на правителството на ГЕРБ, той беше арестуван при акция на дирекция „Вътрешна сигурност“ и обвинен за престъпления по служба, свързани със сключени договори за дарения за 10 500 лева.

Според обвинението той е нарушил вътрешните правила за сключване на договори за районното управление в Асеновград, като избирал изпълнителите, без да има такова право. Освен това Тенев беше обвинен и за незаконно държане на 554 патрона.

Разследващите обясниха тогава, че Тенев избрал две фирми, които да оборудват сградата на районното управление в Асеновград с видеокамери, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да ремонтират полицейските коли. Фактурите били издавани на общината в Асеновград, като Тенев подписвал част от тях от името на общината. Полицейският шеф избирал доставчиците сред свои близки и познати, а цените били надвишени по негови указания.

Тенев беше задържан за 72 часа, след което излезе на свобода срещу гаранция от 10 000 лева, но не беше отстранен от служба.

Работата на Тенев в МВР започва от Димитровград, а през 2008 г. беше назначен за зам.-шеф в столичния КАТ. През 2011 г. той беше освободен и пенсиониран от МВР, но заведе дело и Върховният административен съд го възстанови. Тенев стана шеф на пътната полиция в София по време на служебното правителство на Георги Близнашки. После беше освободен от  вътрешния министър Цветан Цветанов. Тогава обаче спечели дело и се върна в "Пътна полиция".