Първо в Lupa.bg: Избраха Ревизоро за екоминистър на кантар

Патриоти и левица влязоха в люти дебати заради водно-боклучената криза

Икономика
11:35 - 15 Януари 2020 (обновена)
6135
Първо в Lupa.bg: Избраха Ревизоро за екоминистър на кантар

Емил Димитров-Ревизоро стана екоминистър след оставката на Нено Димов на кантар. С крехко мнозинство от 111 депутати кандидатурата му бе подкрепена, след като ПГ на Воля напусна заседанието. Общо 207 народни избраници гласуваха рокадата в кабинета, от които 96 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. 

Персоналните промени в Министерския съвет бяха гласувани ънблок - заедно оставката на арестанта Нено Ненов Димов и избирането на депутата от ПГ на Обединените патриоти Емил Димитров Симеонов-Ревизоро за негов наследник на поста министър на околната среда и водите.

След като положи клетва, бившият шеф на митниците благодари на всичките си колеги депутати за последните 5 години съвместна работа. И заяви, че му се иска да помоли бивш министър на екологията от ГЕРБ да му помага на новия пост, като визира Нона Караджова, за която първо Lupa.bg писа, че също е била предложена за наследник на Димов. Димитров заяви, че експертизата му е дълга и че е бил част от МВР, БНР, БНТ, БТА, НСО, НРС, НСО, Митниците, МО, бил е учител, в Държавния резерв, ОЛАФ. "Аз направих заключителния доклад за аферата "Батко и Братко" и само на мен възложиха разследването", напомни новият министър. И увери, че ще работи съвестно като екошеф. 

"Ще бъда администратор. Искам да се справя добре! Искам мандатът да се изкара докрай. Ще направя всичко възможно да навляза в  работата на министерството, ще изпълнявам програмата на правителството. Оставам приятел с всички вас." Това бяха първите думи на новия министър към неговите колеги в парламента.

Новият екоминистър бе категоричен, че никой друг, освен премиерът не може да реши проблема с водната криза в Перник.

"Много ми е добре при вас. Не искам да си тръгвам от вас, но така се налага. Вчера си взех табелката дори. Не мога да откажа поста, защото ще кажат - този човек ме предаде", обърна се към колегите си в парламента Ревизоро и увери, че не отива в МОСВ, за да бъде метла - синя, червена, жълта...

Димитров припомни, че е родом от Перник, че е живял там, роднините му днес са там, чичовците му днес са там.

"Дядо ми е от Перник, от село Лобош. Аз съм виждал как се строеше язовир "Лобош", в момента язовир "Пчелина", обясни още Димитров.

Ревизоро заяви, че проблемите ги е имало през годините и никой не е отишъл непременно да остави гражданите без вода", посочи още Димитров.

Относно проблемите с боклука, новият екоминистър заяви, че е лесно да се каже няма да влиза боклук. "Но ще излиза ли нашият?", попита той. Според Ревизоро трябва да има много силен контрол върху боклуците.

"Преди да взимаме крайни решения, аз лично ще се консултирам с експертите. Всичко, което трябва и може да се случи има моето одобрение. Не смятам, че съм компетентен по всичко и че в министерството няма хора, които могат да свършат работа", заяви Емил Димитров.

"Оставам приятел с всички. Благодаря ви", заключи Димитров.

По-рано опозиция и управляващи влязоха в остри спорове заради екокризата. Зам.-шефът на НС Кристиан Вигенин от левицата упрекна премиера Бойко Борисов, че е избягал от безводието в Египет, където нямало данни за източването на Нил при Асуан (град на брега на реката) и строели градове в пустинята, а у нас

"градовете се превръщат в пустиня".  

ДПС също заявиха, че не подкрепят кандидатурата на Ревизоро. "За разлика от предходните кризи на този кабинет, при тази все пак се видя, че има добра координация и тя може да доведе до резултати", все пак похвали действията на правителството във връзка с пернишкото безводие депутатът от движението Джевдет Чакъров. Според него обаче е много опасна кризата с боклука, внесен отвън и обвини вече бившия министър на екологията Нено Димов за дългото информационно затъмнения за нея. Чакъров подчерта, че МОСВ сега се нуждае от добър администратор.  

Д-р Чакъров

В защита на предложението Емил Димитров да наследи Димов, от патриотите чрез Славчо Атанасов посочиха редица примери за министри, които не са наследили ресора си спрямо образованието, а спрямо качествата им като личности. 

Славчо Атанасов

После пък бесепарят Атанас Костадинов увери колегите си в залата, че Ревизоро бил чудесен, забавен човек и левицата не била против личността му, а против това, че човек, който често разказвал вицове в кулоарите и бил приятен и за червените, влизал в лошия модел на управление. Александър Сиди контрира с реплика: "БСП най-добре разбира от екология вече десетилетия наред - още от обгазяването на Русе". 

Според Красимир Богданов от групата на патриотите левицата така мощно яхнала вълната на общественото недоволство заради водната криза, мръсния въздух и нелегалния вносен боклук, защото й предстоял конгрес и имала нужда от допълнителна легитимация. Но Манол Генов му отвърна злостно: "Съчувствам на бъдещия министър Димитров, да не стане като с бранения от патриотите Нено Димов, когото лично няколко пъти съветвах да си повиши контрола". 

Йордан Цонев върна дебата за кризата, предизвикала деветата рокада в кабинета "Борисов-3", като напомни, че явно именно тя означа проблем с управлението на кризите на "Дондуков" 1.

Йордан Цонев ядосан заради управленските кризи

"Проблемът в Перник е поредица от управленски грешки", отсече депутатът от ДПС. И предупреди, че разреши ли се кризата в миньорския град, пред ГЕРБ се задава не по-малко тежък проблем - свързаният със здравния ресор и наболелите истини за финансирането на сектора чрез НЗОК.

"Същото е и в останалите области", категоричен е Цонев. И наля още масло в огъня - като попита от трибуната дали правителството има легитимното мнозинство в парламента след напускането на ПГ на Воля в днешното заседание. "Няма да подкрепим нито една палиативна мярка", отсече той. 

Единствен от ГЕРБ да се включи в дебата на трибуната се престраши да излезе Александър Ненков, който с призив да се цени водният ресурс на страната, защити предложението Емил Димитров-Ревизоро да застане начело на МОСВ. 

Министрите преди предстоящия вот на недоверие, иницииран от БСП

Снимки: Агнес Методиева