Първо в Lupa.bg: Калина Константинова става еврокомисар?

Бившата министърка поема поста на Мария Габриел до сформирането на новата ЕК след 12 месеца

Политика
11:00 - 09 Юни 2023
15272
Първо в Lupa.bg: Калина Константинова става еврокомисар?

Бившата вицепремиерка и настоящ депутат от групата на ПП-ДБ в НС Калина Константинова поема поста на българския еврокомисар по иновациите, културата и образованието, научи ексклузивно Lupa.bg. Това е причината Константинова изобщо да не присъства като име в изключително инфарктните преговори между градската десница и ГЕРБ за съставянето на редовния кабинет на акад. Николай Денков. 

Константинова ще поеме ресора на Мария Габриел, която стана вице на новия премиер за следващите 9 месеца (сега външен министър - б.р.), като Денков ще я заведе за представяне пред шефката на ЕК в края на месеца. Брюнетката, която отговаряше за ефективното управление в правителството на Кирил Петков, ще бъде предложена за еврокомисар за идните 12 месеца - до сформирането на новия състав в Брюксел след европейските избори за парламент идния май във всички страни-членки. 

Константинова е харесана от Денков и заради владеенето на двата основни за дипломацията чужди езици - френски и английски, и заради стабилното образование и политическа биография досега. Тя е възпитаник на Френската гимназия в София, след което изучава Икономика в Колежа „Бард“ в Ню Йорк 2003 – 2007 година. Има магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки.

Константинова е съветник на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на служебното правителство на Марин Райков от 13 март 2013 г. до 29 май 2013 г., назначено от президента Росен Плевнелиев. След това бе заместник-министър на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев. А с избирането на кабинета "Петков" става и вицепремиер.