Първо в Lupa.bg: Кирил Ананиев вдига заплатите на медсестрите

Здравният министър обещал на здравните работнички 950 лв, а не исканите от тях 1200 лв.

Актуални новини
18:30 - 01 Февруари 2020
7483
Първо в Lupa.bg: Кирил Ананиев вдига заплатите на медсестрите

Дългоочакваната среща на протестиращите медсестри с министър Кирил Ананиев най-после се състоя, научи  Lupa.bg от свои източници от здравното ведомство. Тя се е провела без много шум тази седмица.

Кирил Ананиев е поискал заплатата на медсестрите да започва от 950 лв., тъй като така е прието в Националния рамков договор. Здравните работнички не били много съгласни, тъй като тяхната борба е за 1200 лв. основно месечно възнаграждение. Увеличението на парите им сега щяло да дойде изцяло от НЗОК, а не от целия приход на болниците, както преди време е обещал министърът.



Вдигането на заплатите на здравните работнички щяло да бъде факт през февруари. Вече били отпуснати пари на лечебните заведения за това, уверил Кирил Ананиев. Той обаче не е изпълнил обещанието си болничните шефове да бъдат задължени да качват на сайта си вътрешните правила за разпределение на работната заплата, за да бъдат публични и достъпни за персонала. Те обаче щели предоставят тази информация на здравното министерство и Медицински надзор.

На срещата здравният министър е попарил мераците на медсестрите да имат собствена съсловна организация. Той им обяснил, че Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) изразява и техните интереси и няма нужда от нова структура.