Първо в Lupa.bg: Костов в мемоарите си: Филчев уби мама...

Главният прокурор ме заплашваше, отрови живота на съпругата ми, пише Командира в книгата си

Общество
19:58 - 07 Април 2019
12209
Първо в Lupa.bg: Костов в мемоарите си: Филчев уби мама...

Иван Костов за пръв път публично разкрива, че обвиненията, повдигнати от бившия главен прокурор Никола Филчев срещу фондацията на жена му Елена „Бъдеще за България”, са вкарали възрастната му майка Поликсена Димитрова в гроба. Командира признава, че несправедливите по думите му обвинения към съпругата му я поболели и това било най-голямата драма в семейството.

Сензационните си разкрития екс премиерът и бивш син лидер прави в автобиографичната си книга „Свидетелства за прехода – 1989-1999”, която излиза на пазара тази седмица. Един от най-противоречивите политици у нас, който в момента е председател на Центъра за анализи и управление на рискове, ще представи книгата си на 11 април в зала 3 на НДК. Издател е "Сиела", а цената на тома е 22 лева с меки корици и 28 лева с твърди. Интересът към творбата е огромен, издателството е отпечатало над 5000 екземпляра, научи Lupa.bg.

Командира обяснява, че в политиката непрекъснато усещал, че не се прави достатъчно за децата и учениците. „Не бяхме на нивото на Конрад Аденауер да поставим грижата за тях като първи свой приоритет. Ние водехме, грубо казано, политика на оцеляване. Надявах се други да компенсират този дефицит”, пише бившият министър-председател.

Това била и причината група майки начело със съпругата му Елена да основат в късната есен на 1996 г. фондация „Бъдеще за България”. „Заразиха се” от примера на българската Майка Тереза – г-жа Донка Паприкова, уточнява Костов и добавя, че никоя от създателките на фондацията не е работела за пари.

Снимка: Булфото


Някогашният лидер на СДС е категоричен, че „Бъдеще за България” е помагала на десетки детски социални домове за деца и възрастни хора, сираци, инвалиди, здравни заведения, училища, религиозни институции. „Фондацията винаги е била и сега е напълно прозрачна в своята дейност. Публикувала е своите дарители и е посочвала къде е отивала тяхната подкрепа”, обяснява Иван Костов.

Според него обаче людската злоба е заляла фондацията, програмите й и нейните дарители. Бившият премиер открито обвинява тогавашния президент Георги Първанов и главния прокурор по онова време Никола Филчев да погнат „Бъдеще за България” и всички, свързани с нея. Изненадващо Костов твърди и че нито един политик от СДС не е защитил благотворителната дейност на съпругата му.

„Възбуден от това и с желанието да подкрепи обвиненията на Георги Първанов, който набеди „Бъдеще за България” за криминална фондация, облагодетелстваща моето семейство (никой не поиска от него да докаже тази своя клевета – нито журналист, нито политик, включително от СДС), главният прокурор Никола Филчев започна да преследва нейните български дарители. Отрови живота на много хора, които имаха съчувстващи сърца да помогнат на крайно нуждаещите се”, пише Иван Костов. Той е категоричен, че прокуратурата е повдигнала ункално и абсурдно обвинение срещу жена му и счетоводителката Виолетка Илиева за невнесени данъци.

Костов отива при Филчев заедно с адвокат Петър Китанов, за да му каже, че обвиненията са абсурдни. Командира смята, че като компетентен юрист обвинител № 1 е осъзнавал това. „Запомнихме изумителното му неадекватно поведение и заплахи. А това бе човекът, който бе поставен да пази законността в страната. Целта му беше да направи клеветническа кампания. И му се получи”, връща се назад в спомените си Командира.

Както е известно Филчев в периода 1997-1999 г. Филчев е заместник-министър на правосъдието в правителството, оглавявано от Иван Костов. Назначен е за главен прокурор на Република България през 1999 г. по предложение на кабинета на ОДС.

Иван Костов, който обикновено е доста пестелив на коментари за семейството си разкрива драматични неща за близките си и за майка си, които никога публично не е споделял. Майка му изпада в безмълвен ужас, когато й казват за обвиненията. Тя била толкова безпомощна, на ръба на паниката, каквато никога преди това синът я не я бил виждал.

„Не чуваше нашите обяснения и аргументи. Пребледня като платно. Това не е метафора, както си мислих дотогава, преди да видя с очите си побелялото й лице. Разболя се тежко. Знаеше, че наближава краят й, но моята смела майка се държеше много достойно. За себе си се страхуваше само да не се наложи да я гледаме на легло. Водеше с мен дълги разговори, за да ме подготвя и успокоява. Изгони ме от смъртния си одър да умре сама, да не ме плаши”, разказва драматичните детайли от живота си екс премиерът.

Според него абсурдността на обвинението била в това, че НАП в три свои данъчни ревизии на „Бъдеще за България”, направени при две правителства, всеки път установявала нейната изрядност като данъкоплатец. „Прокуратурата намери един-двама кошаревски свидетели да твърдят противното. След години влачене на скалъпения процес обвинението бе отхвърлено от съда. Прокуратурата не протестира, защото бе постигнала целта си – съсипа здравето и нервите на съпругата ми. Нахвърля нови мръсни петна върху нашето семейство и не само върху него. „Фондация” стана мръсна дума за посткомунистическото общество”, коментира Иван Костов.

Елена Костова и счетоводителката на "Бъдеще за България" Виолетка Илиева като подсъдми в съдебната зала


Бившият министър-председател признава, че съпругата му Елена не била съгласна да разкрие следната тайна – а именно, че за да защити достойнството на жена си се е опитал да поръча медийна публикация. Костов се кълне, че е правил това само веднъж в живота си и то по повод на обвиненията срещу „Бъдеще за България”. Обърнал се към бивша журналистка от в. „Демокрация”, която тогава работела за в. „Дневник”. Попитал я защо не напише истината, след като всички останали мълчат, а тя му отвърнала, че това не била политиката на вестника й.

Командира обаче е доволен, че злобата не е могла да унищожи фондация „Бъдеще за България” и все още продължава да помага на нуждаещите се.