Първо в Lupa.bg: Миглена Тачева иска да е главен прокурор

Бившият правосъден министър прави сондажи за потенциалната подкрепа на кандидатурата си

У нас
11:34 - 19 Март 2019
5376
Първо в Lupa.bg: Миглена Тачева иска да е главен прокурор

Миглена Тачева има намерение да влезе в предстоящата битка за главен прокурор след края на мандата на Сотир Цацаров. Пред Lupa.bg източник от Националния институт на правосъдието (НИП), където Тачева е директор от юли 2016-а, обясни, че 58-годишната юристка вече прави проучващи совалки затова каква подкрепа би могла да събере в полза на своята кандидатура.

Нашият информатор подчерта, че бившият правосъден министър в кабинета на Тройната коалиция получила карт бланш от екс премиера Симеон Сакскобургготски, който се заел да лобира за нея пред важните политически фактори в държавата. В юридическите среди не е тайна, че Миглена Тачева вече провела няколко срещи с лидери на партии, като до момента била получила подкрепата на поне една от водещите политически формации.

Засега е ясно, че в битката за поста обвинител №1 ще влязат още шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и зам. главният прокурор Иван Гешев. Според източници от парламента Миглена Тачева има известни шансове да спечели надпреварата, но в досието ѝ има някои помрачаващи оптимизма моменти.

Една от „издънките” на дамата от Провадия е постановление на Софийската градска прокуратура по сигнал на Антикорупционния фонд от октомври 2018-а. От него научаваме, че бившият министър на правосъдието е заподозряна в престъпление по служба, извършено през 2007 г. Според заключението на прокурор Боряна Бецова, цитирано от неправителствената организация, „може да се направи извод, че са налице данни за престъпление по служба - по член 282 от НК, извършено от министър“.

Става въпрос за договор, сключен от Миглена Тачева, за наемането на сградата на Административния съд-София област на столичната ул. „Съборна“ 7, собственост на „Транслат“ АД. Проблемът идва от факта, че Тачева се споразумяла с фирмата за наем от 16 евро на кв. м при средна цена от 11 на кв. м в този район към 15 октомври 2007 г., когато е сключен договорът.

Мандатът на настоящия обвинител №1 Сотир Цацаров изтича през януари 2020 г. Процедурата за избор на негов наследник може да бъде открита шест месеца по-рано, т.е. през юли 2019-а.