Първо в Lupa.bg: Минеков аут от новия стар служебен кабинет

Президентът вдигнал мерника на министъра на културата заради нападките му към Народния театър

Политика
19:47 - 23 Януари 2023
8340
Първо в Lupa.bg: Минеков аут от новия стар служебен кабинет

Проф. Велислав Минеков най-вероятно няма да бъде министър на културата в следващото служебно правителство, което отново ще бъде оглавено от Гълъб Донев, научи Lupa.bg от свои източници в президентската администрация. Президентът Румен Радев, който вече реди четвъртото поред служебно правителство за последните две години и пето поред, откакто е на „Дондуков” 2, нямал намерение да кани в него известния скулптор, твърдят нашите източници.

Причината е, че професорът и някогашно острие на "Отровното трио", си навлече гнева на редица известни актьори, както и на част от арт гилдията с взимането на страна в конфликта в Народния театър. Тъй като редица творци отказали на Радев да стават министри на културата в поредното му служебно правителство, президентът възнамерявал да назначи на поста своя доскорошен секретар по културата и духовността и настоящ зам.-министър Пламен Славов.

Доскорошният секретар по културата и духовността на президента и настоящ зам.-министър на културата Пламен Славов може да седне в стола на Минеков в петия служебен кабинет на Радев

Историкът доктор в Института по религиознание на Академията за обществени науки в Москва, българския аналог на АОНСУ и доцент по история на религиите и по национална сигурност не е известен на широката общественост, макар да е бил депутат, зам.-кмет на Карлово  и не е особено известен и сред културтрегерите.

Славов е типичен чиновник, който не е публична личност, не бил конфликтен и нямало да се изказва не на място, така че да дава повод да бъде атакуван и президентът, твърдят източниците на Lupa.bg.

През последните дни, след като стана ясно, че няма да има редовно правителство в рамките на този парламент и се отива към предсрочни избори, държавният глава отново направил опит да покани в новия стар служебен кабинет изявен интелектуалец за министър на културата. 

Президентът Румен Радев още в края на декември м.г. категорично забранил на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков да отправя повече публични критики по адрес на Народния театър, на неговия директор Васил Василев и на актьорите, както и да взима страна в тлеещия вече 3 месеца конфликт, научи още Lupa.bg. Преди Нова година актьори от Народния театър отидоха на крака при държавния глава и поискаха първата ни трупа „да не става заложник на политически амбиции”.

В края на м.г. Румен Радев се срещна в президентството с актьори от Народния театър

Президентът пък определи като позитивен фактът, че актьорският състав в Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката. Истината е, че първата ни трупа се раздели на два лагера, а част от актьорите подкрепиха директора Василев в отворено писмо, а малцина от тях публично дадоха подкрепа за Морфов.

След тази среща Радев извикал проф. Минеков и го предупредил до края на мандата му като министър повече да не си позволява да коментира публично казуса с Народния театър и да не допринася с думи и с дела за по-нататъшното разделение на творческия колектив.

Като служебен министър, назначен от президента, именно Румен Радев има право да привиква министрите на отчет на „Дондуков” 2. 

Утре лидерът на БСП Корнелия Нинова ще върне на президента неизпълнен и третия мандат за съставяне на редовно правителство. След това Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание и да назначи нов служебен кабинет. Предполага се, че голяма част от министрите ще останат, но президентът планирал и някои рокади. Една от тях била именно Минеков да бъде махнат от поредното служебно правителство на Радев.