Първо в Lupa.bg: МВР дава 110 бона за служебните кучета

Глезят четириногите следователи с хранителни добавки, ваксинират срещу всички болести

У нас
13:25 - 14 Октомври 2019
3555
Първо в Lupa.bg: МВР дава 110 бона за служебните кучета

МВР пусна обществена поръчка за 110 хиляди лева за служебните кучета, научи Lupa.bg. Ведомството на Младен Маринов е отпуснало сумата не само за задължителните ваксини и обезпаразитяващи таблетки, но и за специализирани хранителни добавки с витамини и екстра аминикиселини.

Става въпрос за витаминноминерален продукт, който се ползва за подхранване на черния дроб на четириногите, витамин А, витамин Е, Витамин Д3, витамин Ц, минерална добавка на таблетки, протеини, сурови масла и мазнини. Те се дават още през първите месеци живот на кучето, което започва обучението си в системата на МВР почти от раждането си.

Както е известно, немските овчарки и "колегите" им от породата малиноа, които се отглеждат в специализираните учреждения на ведомството, започват фактическите си тренировки за следствени действия още от навършването на 2 месеца. Четириногите минават редица обучения и физически натоварвания преди да се реши дали са годни за работа "на терен", но са и много глезени с различни лакомства и ласки от служителите.

Само за добавките им МВР отделя около 16 хиляди лева без ДДС на година. Отделно поръчката за ваксини и таблетки срещу паразити  е за над 100 бона, като те се боцкат срещу популярните болести гана и парвовироза. От обявлението става ясно, че за вече работещите кучета са предвиждат 730 броя ваксини и срещу хепатит и параинфлуенца, както и отделно 730 броя срещу лептоспироза и бяс. Отделно министерството осигурява и профилактика срещу коварната дирофилариозата - паразитно заболяване, което се причинява от кръгъл червей, развиващ се в кръвоносната система на гостоприемника. Заболяването се предава чрез кръвосмучещи комари или по кръвен път и веднъж разгърнало се, има много голям процент смъртност, а лечението е изключително скъпо с препарати от чужбина.