Първо в Lupa.bg: Обраха дома на Любомир Левчев

Крими
17:27 - 24 Април 2019 (обновена)
14808
Първо в Lupa.bg: Обраха дома на Любомир Левчев

Домът на големия писател и поет Любомир Левчев и съпругата му - художничката Дора Бонева, е бил ограбен преди около седмица, научи Lupa.bg от близки до артистичното семейство. Дора Бонева потвърди тревожната вест пред наш репортер.

Най-малко 12 картини на Бонева, съпругата на Левчев, са били откраднати при обира. Кражбата е станала от хранилището в мазето на кооперацията. Само етаж по-горе е апартаментът на семейството, където те живеят повече от 40 години.

Картините са изрязани от рамките, навити на руло и са изнесени. Платната са рисувани в периода от 1956 до средата на 80-те години на миналия век. От семейството твърдят, че са изключително ценни. На пазара на изобразително изкуство ранните работи на Дора Бонева се продават на цени между 2500 и 4000 лева. Това означава, че материалната щета на Левчеви е за поне 30 000 лева, пресмятат експерти. Липсват и две творби на дъщеря им - художничката Марта Левчева. Нейните творби се търгуват по около 1500 лева.

Дора Бонева е известна като единственият художник в света, рисувала портрет от натура на Владимир Висоцки. Той лично й позира по време на турнето на театър "Таганка" в България в края на 70-те години на миналия век. Висоцки е личен гост в апартамента на Левчеви. Той позира два дни за по няколко часа на Дора Бонева, за да бъде създаден портрета му. Днес работата е откупена от художествена галерия.

Някои от творбите на Дора Бонева

Дора Бонева е ученичка на Дечко Узунов и е представител на експресивния реализъм. Малцина знаят, че тя е състудентка на великия Христо Явашев, който по-късно емигрира и става световноизвестен като Кристо. Двамата учат заедно само в първи курс на Художествената академия, след това Явашев бяга от България.

МВР разкри пред Lupa.bg, че вече разследва покушението над дома на Левчев и Дора Бонева. Вероятно апашите са знаели какво да търсят. Самите Левчеви най-вероятно са били в имота си, когато е станал дръзкия обир. В последните години здравословното състояние на Любомир Левчев е силно влошено.

Владимир Висоцки (в средата) в дома на Любомир Левчев и Дора Бонева. Точно в този апартамент е извършен дръзкия обир на картини