Първо в Lupa.bg: Откраднаха знаково дело от Апелативен спецсъд, крият манипулирани доказателства (ДОКУМЕНТИ)

Сезирани са всички разследващи органи 

Новини
14:50 - 21 Май 2024
6390
Първо в Lupa.bg: Откраднаха знаково дело от Апелативен спецсъд, крият манипулирани доказателства (ДОКУМЕНТИ)

За скандално откраднато дело в Апелативен спецсъд, научи Lupa.bg. Става дума за процеса срещу айтовският гард Златко Кънев. Изчезнали са два тома, в които са точно доказателствата, които оневиняват охранителя, подсъдим за тежък побой.

Напоследък Златко Кънев печели дело след дело и сега му предстои много важно съдебно решение, но доказателствата в негова полза изчезват мистериозно и адвоката му Ивайло Юруков е категоричен, че те са откраднати. В момента Кънев лежи все още в Централният софийски затвор и чака положително съдебно решения, което да го изкара на свобода. 

Припомняме, че процесът е за изнудване и побой. Според обвинението потърпевши са били шефката на заведението „Арт клуб“ в Айтос Валентина Василева, както и охранителят от фирма „Аватари“ Йордан Стойков. Последният дори е останал без дясното си око в резултат на физическо нападение.

Прокуратурата твърди, че в качеството си на охранител Кънев е рекетирал Василева да наеме тяхната фирма VTA Security за сметка на „Аватари”. Криминалните деяния били извършени в периода декември 2013 г. – февруари 2014 г., твърдят прокурорите. Златко Кънев обаче е категоричен, че е невинен, а доказателствата срещу него са манипулирани. 

С екипа ни се свърза адвокат Ивайло Юруков от САК - защитник на Златко Кънев, който бе осъден на 6 години затвор за нанасяне на тежка телесна повреда на Йордан Стойков от Айтос. След публикация в която потърпевшия Стойков твърди, че от МВР са манипулирали веществените доказателства и, че Кънев е бил набеден от полицай в престъпление което не е извършил, адвоката му е пуснал искане до Върховен касационен съд за възобновяване на наказателното производство. В мотивите за това са посочени няколко основни меко казано смущаващи факта а именно:

1.Кънев е осъден на база само на ДНК експертиза която е извършена на 17.04.2014 а разследващия полицай по ДП-то е писал докладна до шефа на ОДМВР-Бургас на 12.04.2014 , че по бухалка иззета от Кънев има ДНК от потърпевшия Стойков , тоест разследващия е знаел 5 дни преди да е направена експертизата за резултатите от нея.
2. На снимковия материал по делото направен при изземането никъде не се вижда кръв по бухалката, с която е бит пострадалият, нещо повече първия разследващ полицай констатира липса на кървави ви следи, но месеци по късно в обвинителния акт се сочи ,че цялата е в кръв.
3. В обвинителния акт се говори за проби взети от два тампона а не от бухалка.
4. Най-важното в цялото дело няма протокол за надлежно иззета ДНК проба ,от там и въпроса как и какво сравняваха в експертизата?
След като всичко това е изложено в искова молба до ВКС и след проверка от страна на адвокат Юруков става ясно, че томовете с доказателствената част са били откраднати от Апелативния спец съд на 30.01.2024. С тези си действия някой се опитва да прикрие следите за набеждаване в престъпление на подзащитния ми Златко Кънев, смята адвокат Юруков.

"Вече са сезирани Върховна прокуратура , Софийска градска прокуратура , СДВР , Върховен касационен съд , Бургаска окръжна прокуратура , ПОСОЧИЛИ СМЕ ПОЛИЦАЯ ВИНОВЕН ЗА МАНИПУЛИРАНЕ НА ДОКАЗАТЕЛСТВАТА И ПОДВЕЖДАНЕ НА ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА и се надяваме подзащитния ми да бъде освободен незабавно защото лежи вече 3 години невинен в затвора", каза пред Lupa.bg.