Първо в Lupa.bg: Почина вдовицата на Гагарин (СНИМКИ)

Валентина вярваше, че космонавт №1 е жив

Актуални новини
17:35 - 17 Март 2020
9582
Първо в Lupa.bg: Почина вдовицата на Гагарин (СНИМКИ)

Вдовицата на Юрий Гагарин - Валентина почина на 85 години, съобщиха руските медии като се позоваха на Центъра за подготовка на космонавтите.

Валентина Горячева-Гагарина е родена на 15 декември 1935 г. в Оренбург. Тя е завършила медицинско училище и през 1957 г. се жени за бъдещия първи космонавт на планетата Юрий Гагарин. Двамата имат две дъщери - Елена и Галина.

Валентина и Юрий Гагарини

Юрий Гагарин постига световна слава, след като става първият човек, полетял в Космоса на 12 април 1961 година. Той напуска Земята като обикновен пилот, но се връща като легенда – в Съветския съюз и по света е почитан като рокзвезда.

След внезапната смърт на съпруга си през 1968 г., който умира при загадъчни обстоятелства по време на учебен полет, Валентина Гагарина работи като лаборант биохимик в космическата лаболатория в Звездното градче в Русия. Тя не даваше никакви интервюта и избягваше публичните прояви. Валентина вярваше, че Юрий Гагарин е жив. Една от конспиративните теории е, че той е бил отвлечен от извънземни.

Валентина (вляво) придружава навсякъде своя съпруг по време на посещенията му в чужбина след историческия полет в Космоса