Първо в Lupa.bg: Правителство ще има, Бойко се договори с "Промяната" и ДБ

Денков остава премиер в ротационния кабинет за 9 месеца, след това поема Мария Габриел. Министри на ГЕРБ няма да има, но ще им дадат зам.-министерски постове и фонд "Земеделие". Асен Василев все пак ще е финансов министър

Политика
18:54 - 31 Май 2023
13629
Първо в Lupa.bg: Правителство ще има, Бойко се договори с "Промяната" и ДБ

Правителство на ГЕРБ с коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" в крайна сметка ще има. За това са се договорили днес лидерите на партиите на дълга среща, която остана затворена за медиите, научи сензационно Lupa.bg. Вероятно утре или в петък ще бъдат огласени и подробностите по новото споразумение.

Подновените преговори на ГЕРБ с ПП-ДБ в крайна сметка може и да се увенчаят с правителство

Основните договорки вече са постигнати, като Бойко Борисов в крайна сметка е отстъпил и се е съгласил да се запази първоначално разписания план министър-председател да бъде акад. Николай Денков, а вицепремиер да е Мария Габриел. След 9 месеца тя ще бъде премиер.

В състава на ротационното правителство ще има някои промени, но министри на ГЕРБ няма да има, тъй като от ПП-ДБ са били категорично против, научи още Lupa.bg. Договорено е обаче голяма част от зам.-министрите да са на Бойко Борисов - поне по един в абсолютно всяко министерство. Най-вероятно човек на ГЕРБ ще оглави и ресурсния фонд "Земеделие", допълват още източниците ни.

Запазва се и първоначалната концепция Асен Василев да бъде финансов министър и вицепремиер. Това било изричното желание на "Промяната" и ДБ. Пред журналисти акад. Николай Денков призна, че е много трудно да се намери "подходящ за това сложно време" финансов министър, с което намекна, че Василев остава кандидатурата им. Това е било и най-оспорваната част от преговорите с ГЕРБ, научи още Lupa.bg.

На този етап бъдещата коалиция би следвало да разполага с общо 132-ма депутата, като се изключи отцепилия се Радостин Василев. Смята се обаче, че е възможно и Бойко Рашков да гласува "против", тъй като той бил категорично против колаборация с Бойко Борисов.

Не е ясно обаче как ще гласуват за бъдещото правителство депутатите от ГЕРБ-СДС. Чува се, че имало поне петима народни представители, гравитиращи около Делян Добрев, които посрещнали новината, че се гласи съвметно управление с ПП-ДБ "на нож". Според източник на Lupa.bg, Бойко Борисов дал инструкция абсолютно всички депутати на партията да гласуват за правителството, в противен случай за тях щяло да има "тежки последствия" - вероятно се визира изключване от групата и партията.

"Дори и 5-6 депутати от ГЕРБ да саботират бъдещото управление, математиката пак излиза. При всички положения правителството може да разчита поне на 124-125 гласа. Това прави властта нестабилна, но очевидно по-важно е просто да се гласува редовно правителство", коментира източник на Lupa.bg.

Както се установи в последните седмици и дни обаче, всичко у нас в момента е предпоследно и изобщо не се знае каква изненада ще поднесе новото утро...