Първо в Lupa.bg: Репресирани българи бойкотират изборите в Северна Македония

Люпчо Георгиевски, Благой Шаторов и Горан Серафимов застават срещу политиците с антибългарска кампания 

Политика
17:30 - 10 Април 2024
8011
Първо в Lupa.bg: Репресирани българи бойкотират изборите в Северна Македония

Председателят на българския клуб в Битоля „Иван Михайлов” Люпчо Георгиевски, неговият секретар Благой Шаторов и прогонени българи от Северна Македония, като Горан Серафимов, готвят бойкот на парламентарните и президентски избори в западната ни съседка. Те призовават хората с българско самосъзнание, които не са вписани в Конституцията на страната, да не ходят да гласуват.

Люпчо Георгиевски

Благой Шаторов

Горан Серафимов

 „Не може предизборната кампания на политиците в РСМ да се гради на антибългарска основа. Не може повече да се използва езика на омразата срещу нас и да бъдем преследвани пребивани и дискриминирани”, заяви пред Lupa.bg Горан Серафимов, който миналата година бе прогонен от РСМ и сега живее в България.

Идеята за бойкота е на Люпчо Георгиевски и мнозина като мен го подкрепяме, допълни Горан.

 Ето и тяхната позиция:  

 „Неспазването на подписания договор за приятелство и добросъседство с Република България, непризнаването на общата ни история, нарушаването на човешките права и невписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония като конститутивен народ, са само някои от проблемите, пред които сме изправени. Физическите посегателства, побоища, стрелби, съдебни процеси и уволнения от работа на голем брой изявили се македонски българи, са най-ясното доказателство, че без конституционни гаранции за правата на частта от българския народ в РС Македония, нашата родина нема да може да започне своя път към Европа. Мястото на Македония е само едно - в Европейския съюз в семейството на европейските демокрации, но без реални демократични промени и без радикална ревизия на идеологията на титовския режим, това ще остане още дълго една илюзия. Затова призоваме гражданите на Република Северна Македония с  български произход, да изразим нашето недоволство и да настояваме за промени. Предстоящите в РС Македония президентски и парламентарни избори представляват възможност за нас да отправим ясен сигнал към властта и обществото. В този контекст, ние Ви призоваваме да се присъедините към бойкота на предстоящите избори, като изразите Вашето категорично несъгласие с политиката на безнаказаност и непрозрачност, срещу несправедливостта и дискриминацията, насочена към македонските българи. За всички нас е ясно, че никой от официалните кандидати не предлага реално отваряне на пътя ни към Европа".

В момента Люпчо Георгиевски е обвиняем за разпространение на расистки и ксенофобски материали. За македонските власти е престъпление да се разпространяват исторически факти, изказвания и материали за Иван Михайлов.