Първо в Lupa.bg: Риновируси разболяват софиянци

Мръсните ръце помагат за разпространението, обясни проф. д-р Тодор Кантарджиев

Ексклузивно
16:31 - 04 Октомври 2019
4939
Първо в Lupa.bg: Риновируси разболяват софиянци

В момента у нас циркулират риновирусите. Най-много засегнати от тях са в столицата. Новината съобщи пред Lupa.bg проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Тези вируси причиняват инфекции. Епидемичното им разпространение се дължи на нечистите ръце, когато човек си пипа очите и носа. Мокрите кърпички трябва да съдържат хлорексидин, а не спирт, тъй като той не е активен срещу тези вируси”, обясни професорът.

Той допълни, че наред с риновирусите в страната се активизират и аденовирусите, които причиняват тежки ангини. Най-пострадали от него са хората от Пловдив, Бургас и Ямбол.

„Все още няма циркулация на грипни вируси. Обикновено Референтната лаборатория ги засича в началото на ноември. Топлата есен обаче ги възпрепятства”, посочи проф. Кантарджиев.

По думите му през зимата, освен грипните вируси, чести инфекции причиняват коронавирусите. Една трета от гърлобола при възрастните се дължи на тях, както и сухата кашлица.

„Всички вирусни инфекции, характерни за зимния сезон, не се диагностицират в лаборатория и не им се прави надзор, с изключение на грипа, тъй като не водят до усложнения и не се разпространяват масово за кратко време. Тази година по препоръка на Световната здравна организация в грипните ваксини се включват 4 вируса. Два от група А -Бризбейн и Канзас и два от група Б – Колорадо и Пукет", каза още специалистът.