Първо в Lupa.bg: Съветник на Стево Пендаровски обижда българите на татари и фашисти в Уикипедия

За хулите си Деан Лазаревски е щедро възнаграждаван

Балкани
18:40 - 03 Ноември 2023
8549
Първо в Lupa.bg: Съветник на Стево Пендаровски обижда българите на татари и фашисти в Уикипедия

Съветникът по бюджетен контрол на македонския президент Стево Пендаровски Деан Лазаревски е получавал пари, за да хули българите в РСМ в Уикипедия. Там са представени като татари и фашисти, сочи проверка на Lupa.bg.

Колеги на Лазаревски в пошлата дейност са Тони Ристовски, Нино Богдановски и Кирил Симеоновски, които също са близки до държавния глава.

„Бившият премиер Никола Груевски заключи Уикипедия на македонски език през 2010 г., което означава, че написаното там не може да се поправя, а то до голяма степен е лъжа. Така например в свободната енциклопедия пише, че през 1905 г. е имало македонци, а не българи в държавните граници на днешна РСМ. Също странджанския революционер от село Велека - Георги Кондолов е представен като етнически македонец - от село Велека. Да не говорим, че Преспанското споразумение и нашият Договор по добросъседство, които са международно признати, са отречени”, коментира председателят на фондация „Македония” Виктор Стоянов.

По думите му Деан, Тони, Нино и Кирил имат неправителствени организации, които обслужват Белград. Сърбия има полза от изкривяването на историческата истина за България, както и от неприемането на Скопие в ЕС.

„Президентът Стево Пендаровски през целия си мандат насажда омраза към българите. Така отдалечава страната си от Европа. Миналата година изпрати в Благоевград своя съветник Миле Бошняковски на откриването на частния македонски клуб "Никола Вапцаров", което не беше съгласувано с премиера. Той руши мостовете между двете страни, които София и Скопие бяха изградили”, посочи Виктор Стоянов.