Първо в Lupa.bg: Синодът реабилитира отец Дионисий

Гласят екстравагантния архимандрит за епископ и викарий на патриарх Даниил

Политика
18:00 - 08 Юли 2024
8945
Първо в Lupa.bg: Синодът реабилитира отец Дионисий

Светият Синод е решил негласно да реабилитира отец Дионисий, който бе наказан през 2017 г. от митрополитите след серия от скандали. На архимандрита бе забранено да извършва богослужения, срещу него трябваше да започне и църковно-наказателно дело за извършени тежки църковно-канонични провинения, сред които оскърбяване и хули срещу архиереи на БПЦ, завеждане на съдебни дела срещу Българския патриарх и срещу български архиереи и др. Синодът реши да не отлъчва Дионисий от църквата, а да го изпрати на покаяние в Рилския манастир.

Година преди това Дионисий бе отстранен от поста предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Повод за това стана едноличното му решение на Възкресение Христово непосредствено след камбанния звън пред храма да има заря.

Екстравагантният архимандрит бе на крачка да стане епископ и викарий на патриарх Неофит, но в качеството му на Софийски митрополит. След протести на духовници и миряни обаче Негово Светейшество отмени решението на Синода Дионисий да стане епископ.


Сега обаче, 10 години по-късно, когато Синодът е обновен наполовина с нови владици, по настояване на Пловдивския митрополит Николай, членовете на Светия Синод са приели, наказанието срещу Дионисий да падне. Освен че той вече може да служи, на него му бе оказана честта да организира церемонията по встъпването на патриарх Даниил в длъжност.

"За последните 53 години само един единствен човек в тази държава е правил две патриаршерски интронизации и това съм аз", коментира самият Дионисий.  

Снимка: Светломир Стоянов

В началото архимандритът бе любимец на покойния патриарх Неофит, но после се обърна срещу него и зовеше за реформиране на Българската православна църква и за отварянето й към миряните. Сега Дионисий подкрепи избора на Видинския владика за патриарх.

Снимка: Светломир Стоянов

"Изключително съм изненадан от избора на Даниил за патриарх - и то приятно, знаейки състава на тройката. Предполагах, че онези обичайни в нашите среди човешки схеми, а не божествени, ще надделеят, но се оказа, че надделя такава, каквато никой не очакваше. Българският патриарх Даниил е изключително умерен, балансиран и го показа в няколко срещи, че ще бъде естествен обединител вътре в църквата", каза отец Дионисий.

Архимандритът бе един от най-големите активисти на протестите през 2020 и 2021 г. срещу ГЕРБ и лидера на партията Бойко Борисов, като духовникът се подвизаваше на площада с Ренета Инджова, бивш служебен премиер на България.  Облечен в червено расо Дионисий анатемосваше Борисов, като дори отиде пред дома му в Банкя и разпъна черен транспарант. Това накара ГЕРБ да реагира остро и да определи действията му като сатанински.

Снимка: Светломир Стоянов

Синодът се разграничи от Дионисий и обяви, че той не представлява БПЦ. Три години по-късно нещата се промениха и скандалният архимандрит бе посочен от владиците за главен церемониалмайстор на интронизацията на патриарх Даниил. Тази роля е не само представителна, но и изключително отговорна. Архимандритът координираше връзките между църквата и цялата светска власт по отношение на интронизацията на новия патриарх.

Снимка: Светломир Стоянов

Очаква се в скоро време Дионисий този път наистина да бъде ръкоположен за епископ и да бъде определен за викарий на Патриарха и Софийски митрополит.

КОЙ Е ОТЕЦ ДИОНИСИЙ?

Архимандрит Дионисий, със светското име Димитър Бойков Мишев, е роден в София на 24 септември 1981 г. в добре познато на столичния клир и църковната общественост православно семейство. От началото на гимназиалния си период е под духовните грижи на Траянополския епископ Иларион (по-късно Доростолски митрополит). Средното си образование завършва в Общински училищен комплекс „София” с профилна специалност „Организация на туризма” с много добър успех.

През 2000 година е приет за студент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и по надлежната препоръка на покойния патриарх Максим е зачислен за послушник в Троянския ставропигиален манастир „Успение Богородично”, където пребивава през студентските ваканции.

На 27 април 2002 г. в Казанлъшкия манастир „Въведение Богородично” приема монашески постриг чрез Старозагорския митрополит Галактион.

Богословското си обучение завършва през 2012 г. в катедра „Теология” на Хуманитарния факултет при ШУ „Епископ Константин Преславски”, със степен „магистър” с отличен успех.


На 1 септември 2002 г. монах Дионисий е назначен за митрополитски библиотекар и на 23 ноември с.г. е ръкоположен от митрополит Галактион в йеродяконски чин. От 1 декември 2002 г. до 1 март 2003 г. е на служение в Старозагорска св. митрополия. От 1 март 2003 г. до 01 февруари 2004 г. изпълнява послушание в Златноливадския манастир „Св. Атанасий”.

По искане на покойния митрополит Иларион от 1 февруари 2004 г. йеродякон Дионисий е назначен за митрополитски дякон в Доростолска св. митрополия. На 30 юли 2006 г. в Шипченския манастир „Рождество Христово” по време на съборна архиерейска св. Литургия е ръкоположен за йеромонах от Знеполския епископ Николай (по-късно Пловдивски митрополит).

Дионисий ръководи интронизацията на новия патриарх Даниил

На 1 декември 2006 г. йеромонах Дионисий е назначен за сътрудник в отдел „Културно-просветен” при Св. Синод. На 21 март 2008 г. по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство в столичния храм „Св. Седмочисленици” чрез Доростолския митрополит Иларион. На 1 юли 2011 г. архимандрит Дионисий по благословение на патриарх Максим и решение на Св. Синод е назначен на длъжността „Началник отдел „Богослужебен” при Св. Синод.

На 27 май 2014 г. по време на мирната визита на Българския патриарх Неофит в диоцеза на Руската православна църква е отличен от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с орден „Св. преп. Сергий Радонежки” III-та степен.