Първо в Lupa.bg: След 3 месеца в килия „терористът“ Мохамед пак иска свобода

Актуални новини
18:10 - 01 Октомври 2020
1364
Първо в Lupa.bg: След 3 месеца в килия „терористът“ Мохамед пак иска свобода

Обвиненият в тероризъм 21-годишен младеж Мохамед Абдулкадер отново ще обжалва задържането си под стража. Това ще стане идния вторник в Апелативния специализиран съд, съобщи пред Lupa.bg неговият защитник Иво Найденов.

"Вече 3 месеца младежът е в ареста, а прокуратурата не е представила доказателства, че той участва във формированието „Султан Мурад”. Освен това групировката не е в списъка с терористични организации на ЕС.  Надявам се този път съдът да промени мярката на Мохамед“, обнадежден е адвокатът.

„Ако бащата участва в терористична групировка, това не прави момчето джихадист. Освен това неговите познати твърдят, че не се занимава с такива неща. Прокуратурата го обвинява на база на разказите на трима сирийци, като те правят предположения. Леля му и треньорът му по борба са категорични, че Мохамед не се занимава с тероризъм”, добави защитникът.

21-годишният борец бе задържан на 1 юли около 6,30 часа в дома си в бл. 600 в бургаския ж. к. "Меден рудник". Той се прибрал от Сирия преди дни заедно с майка си Анелия и двамата спазвали наложителната им карантина.

Според главния прокурор Иван Гешев шампионът по борба Мохамед Абдулкадер е вербуван от баща си, за да се присъедини към терористична организация в Сирия. Според него от 2015 г.  той няколко пъти е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки групировки.