Адвокатът на боеца Мохамед пред Lupa.bg: За ЕС групировката „Султан Мурад ” не е терористична

Общество
19:40 - 17 Юли 2020
2783
Адвокатът на боеца Мохамед пред Lupa.bg: За ЕС групировката „Султан Мурад” не е терористична

Адвокатът на обявения за терорист Мохамед Абдулкадер ще обжалва задържането му. По думите му няма нито едно доказателство, че младежът участва в джихадистка групировка, а формированието „Султан Мурад” към когото го причисли прокуратурата не е в списъка с терористични организации на ЕС.

 „Трябва да се направят експертизи на снимките, за да се види дали наистина са на 21-годишния Мохамед. Иска ми се делото да не се гледа при закрити врати и да се разсекрети. В него няма нищо секретно”, категоричен е пред Lupa.bg адв. Иво Найденов.

 „Ако бащата на Мохамед участва в терористична групировка, това не прави момчето джихадист. Освен това повечето негови познати твърдят, че не се занимава с такива неща. Прокуратурата го обвинява на база на разказите на трима сирийци, като те правят предположения. Леля му и треньорът му по борба са категорични, че клиентът ми не се занимама с тероризъм”, добави защитникът.

По думите му, все още не е решено кога ще стане обжалването. „Досега прокуратурата обжалваше, сега е наш ред”, заяви адв. Найденов.

Той разкри, че Мохамед се чувства зле в ареста и днес майка му е отишла да го види.

Според главния прокурор Иван Гешев шампионът по борба Мохамед Абдулкадер е вербуван от баща си, за да се присъедини към терористична организация в Сирия. Според него от 2015 г. до момента той няколко пъти е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.