Първо в Lupa.bg: Случаите на рак на гърдата се увеличават с 1.8% на година

Все още у нас няма регистър на онкоболните

Актуални новини
13:05 - 04 Октомври 2019
3087
Първо в Lupa.bg: Случаите на рак на гърдата се увеличават с 1.8% на година

Всяка година заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава с 1.8%, а пикът на диагностициране е след 35 години. Това заяви изпълнителният директор на Първа АГ болница „Света София” д-р Гергана Коларова по време на откриването на ежегодната информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата, предаде репортер на Lupa.bg.

По думите на д-р Коларова най-високият риск за фатален изход е за болните между 60 и 65 години, тъй като организмът на човек отслабва и няма толкова сили да се бори срещу коварната болест.

Пред Lupa.bg Коларова сподели, че България не се отличава статистически по заболеваемост в сравнение с Европа, дори сме на по-добра позиция, но по отношение на условията, на които трябва да отговаряме по методика на лечение сме много по-ниско. Поради този факт и смъртността у на сот рак на млечната жлеза е по-висок в сравнение със Западна Европа.

Директорът на първата АГ болница сподели и за отдавна констатиран проблем, а именно, че у нас продължава да няма регистър на онкоболните.

„Никой не знае общата цифра на хората, които са диагностицирани с най-лошата болест, нито колко от тях не успяват да се преборят за живота си”, подчерта Гергана Коларова.

Тя приветства българските да се преглеждат всяка година, тъй като превенцията е най-добрият начин една жена да разбере навреме дали има това заболяване.

САГБАЛ "Света София" и Столична община се обединиха в превенцията на рак на гърдата

„Ако се разбере отрано за тази диагноза, то заболяването се хваща в много ранен стадий и изходът е много по-успешен в сравнение ако се хване по-късно”, сподели директорът на първата АГ болница в столицата.

По думите ѝ причините за непровеждане на профилактични прегледи са много. Сред тях са безхаберието, незнанието, мисълта, че „няма да се случи на мен”.

„То обаче се случва”, категорична е д-р Коалрова.

Тя поясни, че най-често болестта се хваща при жени над 35-годишна възраст, защото чак тогава те започват да се интересуват и отиват на първия си профилактичен преглед. И бе категорична, че една жена трябва да е по-смела. „Всеки проблем се решава, когато се изправиш срещу него.”

От тази година методологията, по която ще се преглежда в САГБАЛ „Света София” и 12-о и 30-о ДКЦ в столицата е нова. В трите лечебни заведения ще се извършват ежедневни прегледи с иновативен апарат „Мастър про”, който изследва млечната жлеза и веднага след скрининга дава резултат дали има образувание. Техниката хваща дори най-малките образувания – 3 мм и нагоре.

„В рамките на 5 минути се знае дали има образувание, дали то е доброкачествено и злокачествено и съответно може да се назначи повторен преглед при специалист и много ранно лечение”, поясни д-р Гергана Коларова.

Инициативата се провежда за седма поредна година и в нея се включват 10 лечебни заведения в цялата страна.

„По програма на Столична община от 2015 г. досега са прегледани над 19 хиляди жени”, заяви пред Lupa.bg зам.-кметът по транспорт на София Дончо Барбалов, който подчерта, че Столичната община се включва в инициативата за четвърта поредна година.

Той съобщи, че само за половин година в София са прегледани 3500 представителки на нежния пол. От тях 16 случая са с карцином – те веднага са били оперирани; 22 случая, за които все още е колеблив резултатът дали има злокачествено или доброкачествено образувание и 425 доброкачествени образувания.

За 2017 година в софийската първа АГ-болница са оперирани 219 жени, за 2018 - 257 жени, а за тази към септември месеж бройката е 190 жени.

Кампанията има успех, защото подтиква все повече жени да проведат профилактичен преглед за рак на гърдата, каза д-р Гергана Коларова.

В клиниката паралелно се извършват още безплатни прегледи на жени с поликистозен овариален синдром и ендрометриоза, тъй като тези две заболявания понякога са причина една двойка да не може да осъществи своите репродуктивни желания.