Първо в Lupa.bg: Станишев аут от листата на БСП

Новини
14:45 - 09 Април 2019
4091
Първо в Lupa.bg: Станишев аут от листата на БСП

Сергей Станишев е аут от листата на БСП за евровота. Бившият депутат и основоположник на твърдото ляво крило в левицата Янаки Стоилов ще е най-вероятният подгласник на Елена Йончева в листата на левицата за предстоящите европейски избори, научи първо Lupa.bg. Той ще получи второто място, което безспорно според последните социологически проучвания, го праща в Брюксел и Страсбург. 

Тази събота предстои пленумът на партията да реши окончателният вид на списъка си със 17 кандидати за новия състав на Европарламента, а совалките между ръководството и членовете на опозиционните ядра вървят от седмици. След като стана ясно, че не Станишев, а Йончева ще е водач на листата, имаше предложение той да бъде вкаран под №2, като носител на най-голям брой номинации след журналистката, но това така и не бе прието.

Последва върволица от обвинения между него и лидерката на БСП Корнелия Нинова, от които стана ясно, че двамата не комуникират помежду си от месеци, както и че тя го съветва да се откаже изобщо от участие във вота и да даде път на новите партийни кадри. Станишев обаче не прие назидателния тон срещу себе си и обяви, че няма никакво намерение да се отказва от поста си на евродепутат. 

Въпреки че привидно напрежението в левицата спадна след избора на Йончева, през последните дни червените стрели на "Позитано" 20 отново се активизираха. Този път повод за напрежение стана окончателната подредба на листата.

По последни данни ръководството в лицето на Изпълнителното бюро смята да предложи на Националния съвет да гласува списък с кандидати, от който името на Станишев остава извън хипотезата да се озове на избираема позиция. Вероятно на втора позиция ще "кацне" експертът по конституционно право Янаки Стоилов, а на трето - спецът по европейски въпроси Деница Златева. Четвърти, както се обсъжда, ще е Валери Жаблянов. Пети в листата ще се озове депутатът Иво Христов, а шести - Петър Витанов, следван от другия международник Димитър Данчев. 

По наша информация лидерът на БСП Корнелия Нинова вече не била особено заинтересована как точно ще бъде подредена листата, дотолкова че Станишев да бъде порязан от вота, въпреки критиките, които отнася от неговите поддръжници на "Позитано" 20.