Първо в Lupa.bg: Станишев чак 5-и в евролистата на БСП?

Може и изобщо да не е кандидат за Брюксел, окончателните листи ще бъдат обявени на 6 април

Актуални новини
17:50 - 17 Март 2019
3676
Първо в Lupa.bg: Станишев чак 5-и в евролистата на БСП?

Корнелия Нинова възнамерява да унизи Сергей Станишев, като го сложи чак на 4-а или 5-а позиция в листите за евродепутат, или дори не го включи в тях. Това разкри пред Lupa.bg човек от високите етажи на „Позитано” 20.

Както в петък сайта ни пръв написа, днес най-тясното ръководство на партията - Изпълнителното бюро, подкрепи кандидатурата на Елена Йончева пред тази на Сергей Станишев. Допълнителна интрига внася интимния момент между тях – години наред двамата живяха на семейни начала и се разделиха официално през 2009-а, когато Станишев вече не бе министър-председател.

Вече е официално - Елена Йончева ще е водач на листата на БСП на предстоящите през май евроизбори. Говорителят на парламентарната група на партията спечели с 95 гласа „за". Лидерът на ПЕС е получил подкрепата на 75 човека, както се и очакваше.

По време на пленума Сергей Станишев е предложил още сега да бъде избран и вторият в листата, за да не излизат социалистите разделени след решението. Това предложение е било подкрепено и от Елена Йончева, която завила, че „така е разумно и отговорно”. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче категорично отказала, с което получила критики от Станишев. Публична тайна е нейната вражда с лидера на ПЕС, която се изостри в последните месеци. Напрежението между тях е уж заради принципни позиции –Истанбулската конвенция и връзките с Русия, но усещането е, че Нинова се опитва да сатанизира Сергей и да го елиминира като възможна вътрешна опозиция.

Очаква се на 6 април да се разбере на кое място ще е Сергей Станишев в евролистата на БСП. Според източник на Lupa.bg, той ще бъде поставен на незавидната 4-а или 5-а позиция. №2 след Йончева най-вероятно ще е Деница Златева, която е в най-близкото обкръжение на Нинова. Тя е бивш вицепремиер по европредседателството в служебното правителство на Огнян Герджиков. Като №3 можело да бъде издигнат младия Крум Зарков, който е френски възпитаник от Сорбоната, или Петър Курумбашев, а чак на 4-о или 5-о място да е Сергей Станишев. На предни позиции в листите ще е и досегашния евродепутат от БСП Момчил Неков. Със сигурност няма да има място за Георги Пирински, или поне до избираемата 7-а позиция.

Възможно е и Сергей Станишев изобщо да не бъде включен в листата за евроизборите. На вчерашното заседание на ИБ Корнелия Нинова е заявила, че не било задължително председателя на ПЕС да е евродепутат, разкрива източник на Lupa.bg.