Първо в Lupa.bg: Тиловак и близък приятел на Каракачанов става шеф на Военна полиция

Политика
18:00 - 26 Януари 2021
11912
Първо в Lupa.bg: Тиловак и близък приятел на Каракачанов става шеф на Военна полиция

Близък приятел на военния министър се готви да поеме престижната Служба "Военна полиция", научи Lupa.bg. По наша информация става въпрос за бригаден генерал Митко Григоров, който понастоящем е шеф на дирекция "Логистика" в армейското ведомство на Красимир Каракачанов. 

Наши източници твърдят, че тъкмо това име е станало причина за "кървавото" писмо, пратено до "Дякон Игнатий 2" срещу назначението, написано от Българската военнополицейска асоциация на някогашния началник на военните ченгета Иван Мечков. Преди дни от там разкриха, че се очаква Каракачанов да спусне парашутист за мястото. Мечков и колегите му от асоциацията са на мнение, че поставянето на външен човек за структурата щяло да доведе не само до напрежение в нея, но и до рапорти за напускане. 

"Остро възразяваме и срещу намерението на военния министър да се променят Законът за военната полиция и правилникът за прилагането му, за да бъде назначен „правилния" човек", написаха от съюза на Мечков. Причината е, че според предложението на Каракачанов - директор на военните полицаи вече ще може да бъде и кадър извън службите за сигурност, а и във Въоръжените сили. Лидерът на ВМРО разкри на 14 януари, че готви "дългогодишен бригаден генерал", "кадрови военен", което напълно отговаря на профила на бриг. ген. Митко Григоров (той получи званието през 2018 г. именно по предложение на воеводата - б.р.). 

За да се стигне до отварянето на вратичката в Закона за военната полиция именно за назначавенето на Гриоров, проектът трябва да мине през обществено обсъждане, а след това и да бъде внесен в Народното събрание за разглеждане. Ако това се случи, остава президентът Румен Радев да разпише указ за назначението.

Драматичната ситуация с началника на Военна полиция се разви, след като досегашният директор на службата ген. Борислав Сертов стана военен аташе в Москва. Сертов имаше над 20 години стаж в службите - от шеф на военнополицейска група до ключови позиции в бившето ВКР. Ген. Григоров започва кариерата си като тиловак, а след това помощник началник отчетно-операционно отделение в централноснабдителна база - Радко Димитриево. После става зам.-началник на база за вещево имущество, а преди да се отправи към "Дякон Игнатий" е помощник началник на ГСМ отдела в бившия ГЩ.