Първо в Lupa.bg: Убиецът на Дарина и бебето Никол излиза предсрочно от затвора?

Общество
17:30 - 07 Февруари 2022
6444
Първо в Lupa.bg: Убиецът на Дарина и бебето Никол излиза предсрочно от затвора?

Викторио Александров, който уби приятелката си Дарина и бебето им Никол, най-вероятно ще излезе предсрочно от затвора. Апелативният прокурор Асен Христов, зает по случая, все още не е обжалвал на втора инстанция решението на Софийски градски съд престъпникът да лежи доживот с право на замяна, сочи проверка на Lupa.bg.

На първа инстанция прокурор Детелин Георгиев поиска Викторио да остане до края на живота си зад решетките. Според него присъдата на СГС „е неправилна и несправедлива, поради което следва да се измени и подсъдимият Александров следва да бъде признат за виновен по първоначално повдигнатото му обвинение и размерът на санкцията да бъде завишен до най-тежкото предвидено в закона наказание, а именно „ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА“.

Безспорен е фактът, че Викторио има силно развита психопатия. Психиатрите по делото няколко пъти заявиха, че той не подлежи на поправяне. Голям манипулатор е, не изпитва състрадание и е готов на всичко. Въпреки това съдия Иван Коев пощади убиеца. В мотивите си той пише, че тепърва ще има възможност да  развива своя потенциал.

Експеримент в Англия доказва, че психопатията не се лекува. Били събрани в затвор престъпници психопати. Години наред били правени опити да бъдат променени. Тези, които уж се били поправили, излизайки от затвора, веднага извършвали убийство. Причината за това е, че проблемът за психопатите е в хората, а не в тях, обясняват учени.

През последните години няма осъдително решение, което да остави престъпника в затвора до края на дните му. Дори убиецът на малката Кристин от Сотиря е помилван.

Припомняме, че Върховният касационен съд (ВКС) отмени най-тежката присъда от доживотен затвор без замяна за 22-годишния Мартин Трифонов, който уби, опита да изнасили и блудства с 6-годишната Кристин. Според състава на ВКС с председател Жанина Начева, докладчик – Петя Шишкова и Теодора Стамболова, въпреки многобройните утежняващи обстоятелства, самоцелната бруталност и насилие над едно малко дете, довели до извънредни страдания, Трифонов може и да се поправи в далечно бъдеще. Затова върховните съдии намират, че адекватно наказание в случая е доживотният затвор, но с възможност да бъде заменен.

Съдът отчита, че Трифонов е осъждан два пъти и само година след като е излязъл от затвора, е извършил бруталното убийство на детето, което показва, че продължава да няма задръжки и морални ценности. Според ВКС всичко това обуславя изолирането му до живот, но не и без право на замяна. Основният аргумент за това е възрастта на осъдения, който към извършване на престъплението е бил на 21 години.

„Няма присъда, която ще ни върне децата. Няма значение дали Викторио ще бъде пуснат на свобода или ще бъде разкъсан на парчета в центъра на София. Има значение неговата присъда какъв знак ще даде на обществото - дали държавата работи в насока да се спре насилието“, каза преди време пред Lupa.bg Ваня Министерска майка и баба на Дарина и Никол.

23-годишната Дарина бе разстреляна с 2 куршума в жилището си в ж.к. "Надежда" на 29 октомври 2018 г. За убийството на дъщеричката си Никол, която е застреляна в слепоочието 8 часа по-късно в пристройка край София, Викторио бе наказан на първа инстанция с 20 години лишаване от свобода. Присъдата беше протестирана от държавното обвинение.  

Предстои делото да се гледа във ВКС. Да видим дали съдът ще присъди заслуженото на Викторио при доказана вина и направени самопризнания.